Tutkimus: Sivullinen elvyttää todennäköisemmin miestä kuin naista

Miehet saavat julkisilla paikoilla sairaalan ulkopuolella painelu-puhalluselvytystä hieman naisia todennäköisemmin. Tähän lopputulokseen tuli American Heart Association -yhdistyksen kokouksessa esitelty alustava tutkimus.

Tulos on merkittävä, sillä sivullisen antama painelu-puhalluselvytys voi kaksin- tai jopa kolminkertaistaa sydämenpysähdyksen saaneen henkiinjäämismahdollisuudet.

Tutkijat hyödynsivät aineistoa, johon oli kerätty tietoja liki 20 000 Yhdysvalloissa ja Kanadassa sattuneesta sydämenpysähdyksestä. Tutkimuksessa suljettiin pois ne elvytystä saaneet, joiden sairauskohtaus oli tapahtunut ensiapuhenkilökunnan lähettyvillä tai sairaalaympäristössä.

Kun mies sai julkisella paikalla sydämenpysähdyksen, 45 prosentissa tapauksista sivullinen antoi heille painelu-puhalluselvytystä. Naisista 39 prosenttia sai vastaavaa apua. 

Kun tutkijat ottivat vertailussa huomioon myös esimerkiksi paikan, vuorokaudenajan, iän ja rodun, tutkijat päättelivät, että miehillä on naisia 29 prosenttia suurempi todennäköisyys eloonjäämiseen.

– Painelu-puhalluselvytys edellyttää rintakehän painamista, mikä voi saada ihmiset julkisilla paikoilla epävarmoiksi sen suhteen, voivatko he antaa elvytystä naiselle, tutkimusta johtanut Pennsylvanian yliopiston tutkija Audrey L. Blewer on sanonut.

Yhdysvalloissa noin 350 000 henkilöä saa vuosittain sydämenpysähdyksen sairaalan ulkopuolella. Noin 90 prosenttia heistä kuolee.

Suomessa äkilliseen, sairaalan ulkopuolella tapahtuvaan sydänperäiseen syyhyn kuolee vuodessa noin 7 500 henkilöä.

Osaatko elvyttää?


Lue myös:

    Uusimmat