Tutkimus paljasti yhteyden: Kohonnut verenpaine lisää diabetesriskiä

Korkeaa verenpainetta potevien on joissain tutkimuksissa havaittu sairastuvan aikuistyypin diabetekseen tavallista herkemmin, mutta havainnot ovat jättäneet sijaa epäilyille.

Tuore tutkimus hälventää epäilyjä ja osoittaa diabetesriskin suurenevan tasaisesti mitä korkeampi verenpaine potilaalla on. Tämä havaittiin hyödyntämällä yli 150 000 aikuisen geenitietoja. Osallistujista 38 000 oli sairastunut aikuistyypin diabetekseen.

Geenitietojen ansiosta tutkijat pystyivät tunnistamaan potilaat, joiden korkea verenpaine liittyi sille altistavaan perimään. Näin elintapojen vaikutukset tuloksiin saatiin minimoitua. Analyysissa huomioitiin 28 geenivariaatiota, joiden tiedetään altistavan korkealle verenpaineelle.

Tulosten perusteella geneettisesti alttiiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen suureni tasaisesti jokaista systolisen verenpaineen 1 mmHg:n nousua kohden. Yhteys havaittiin myös analyysissa, jossa huomioitiin vain 13 geenivariaatiota, jotka liittyivät ainoastaan verenpaineeseen.

Havainnot ovat uskottava osoitus korkean verenpaineen ja diabetesriskin yhteydestä, mutta niiden perusteella ei voi päätellä, mikä yhteyden taustalla on. On mahdollista, että verenpaine vaikuttaa suoraan diabetesriskiin, mutta se voi myös välittyä esimerkiksi tulehdustiloilla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Diabetes-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja