Tutkimus paljasti tutun maitotuotteen vaikutuksen: Voi vähentää painonnousua

Maitotuotteiden terveysvaikutukset näyttäisivät riippuvan niiden valmistustavasta ja rasvapitoisuudesta. Jogurtti ja vähärasvaiset juustot pienentävät ja rasvaiset juustot ja täysrasvainen maito suurentavat monia terveysriskejä, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja sen perusteella jogurtin tai vähärasvaisten juustojen lisääminen ruokavalioon voi vähentää painonnousua, mutta rasvaisten juustojen ja muiden rasvaa paljon sisältävien maitotuotteiden suosiminen saattaa kiihdyttää sitä.

Lisäys rasvaisten maitotuotteiden käytössä liittyi myös haitallisen LDL-kolesterolin ja täysrasvaisen maidon käyttö veren glukoosipitoisuuden suurentumiseen. Vähärasvaiset maitotuotteet puolestaan liittyivät LDL-pitoisuuden pienenemiseen.

Hyvän HDL-kolesterolin tasot nousivat osallistujilla, jotka alkoivat käyttää enemmän jogurttia, mutta samanlainen yhteys koski myös maidon juomista. Maitoa koskeva yhteys havaittiin riippumatta maidon rasvapitoisuudesta.

Havainnot tukevat käsitystä, jonka mukaan erityisesti jogurtti ja muut hapatetut maitotuotteet voivat olla terveellisiä, mutta lisäksi olennaista on, kuinka paljon rasvaa tuotteet sisältävät. On kuitenkin mahdollista, että maitotuotteiden käytön muutokset kuvastavat laajemminkin ruokavalion muutoksia, joten tuloksiin ovat voineet vaikuttaa muutkin seikat.

Tutkimukseen osallistui 16 000 miestä ja naista, jotka olivat 40–78-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Osallistujien terveydentilaa ja maitotuotteiden käyttöä selvitettiin keskimäärin nelivuotisen seurannan alussa ja lopussa.

Jogurtti on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty myös pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Maidon ainesosat saattavat myös auttaa verenpaineen hallinnassa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.


Lue myös:

    Uusimmat