Tutkimus paljasti ensi kertaa, kuinka siat käyttävät työkaluja – kyllä, luit aivan oikein

Tutkijat tarkkailivat äärimmäisen uhanalaisia visayanpartasikoja Pariisissa ja tekivät uskomattoman havainnon. Siat saattavat olla älykkäämpiä, kuin osasimme arvatakaan.

Siat käyttivät keppejä kaivamiseen ja pesänrakentamiseen, uutisoi CNN. Tutkimuksen mukaan tämä on todiste siitä, että siat kykenevät käyttämään työkaluja.

Sikojen työkalujen käyttöä ei oltu tutkittu aiemmin, eikä siitä ollut tieteellisiä havaintoja. Ekologi Meredith Root-Bernstein kuitenkin innostui aiheesta, kun hän näki visayanpartasika emakon Priscillan Pariisin eläintarhassa. Priscilla piti keppiä suussaan ja käytti sitä kaivamiseen.

Root-Bernsteinin julkaisemalla videolla on nähtävissä, kuinka siat käyttävät puunpalasia kaivamiseen.

Sikojen taidokas työkalujen käyttö tallentui videolle

Root-Bernstein ja tutkijatiimi tarkkailivat sikoja eläintarhassa useita kertoja vuosina 2015–2017. He myös manipuloivat aitauksen olosuhteita nähdäkseen, kuinka Priscilla ja sen lajitoverit reagoivat työkaluihin.

Ensimmäisenä vuonna siat eivät juurikaan välittäneet tarjolla olevista työkaluista. Vuonna 2016 Priscilla ja sen poikanen kuitenkin käyttivät keppejä apunaan kaivamiseen sekä pesänrakentamiseen. Myös Priscillan kumppani Billie kaivoi kepillä, vaikkakin toisia kömpelömmin. Vuoden 2017 kokeessa Priscilla käytti keppiä kaivamiseen jopa seitsemän kertaa.

Sorkilla ja kärsällä kaivaminen oli tehokkaampaa kuin kepillä

Tutkimus kuitenkin huomauttaa, että kepin kanssa kaivaminen ei ollut yhtä tehokasta kuin ilman sitä. Sorkilla ja kärsillä kaivaminen tuotti käytännössä paremman tuloksen. Epäselväksi jäikin, miksi siat päättivät käyttää työkaluja.

On mahdollista, että siat yksinkertaisesti nauttivat siitä. Kyseessä voi olla myös fyysisen puutteen aiheuttama käyttäytymismalli. Voihan myös olla, että kepillä kaivaminen todella on hyödyksi pesänrakentamisessa, mutta ihmiset eivät vain vielä tiedä miksi.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että käytösmalli levisi Priscillan lauman keskuudessa. Visayanpartasiat elävät perheyksiköissä ja opettavat toisilleen, miten toimia. 

Lue myös:

    Uusimmat