Tutkimus paljastaa: Helsinkiläislasten tapaturmat keskittyvät matalan tulotason alueille

2:19
Katso videoraportti: Näin lasten tapaturmien vaihtelua selitetään.

Helsingissä lasten ensihoitoa vaativia tapaturmia sattuu selvästi enemmän niissä kaupunginosissa, joissa tulotaso on matalampi. HUSissa tehdyn tutkimuksen mukaan 10 000 euron lisäys vanhemman keskimääräisessä vuosiansiossa vähentää viidesosalla ensihoitoa vaativia lasten tapaturmia.

– Noin 10 000 euron vuositulojen lisäys vähentää lasten tapaturmia viidenneksellä, toteaa Uuden lastensairaalan anestesiologian erikoislääkäri Inari Listo.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että asuinalueen lapsiväestöllä on suojaava vaikutus. 

10 prosentin lisäys alueen lapsiväestön määrässä vähentää alueella tapahtuvia lasten tapaturmia peräti neljänneksellä – huolimatta alueen perheiden tulotasosta, HUS-tutkimus paljastaa.

– Jos alueella asuu enemmän lapsiperheitä, niin siellä alueella kaikille lapsille, jotka siellä alueella asuu tai vierailee, niin heille sattuu vähemmän ensihoitoa vaativia tapaturmia. Lapsiperheet jotenkin suojaavat kaikkia lapsia sillä alueella, jotka sillä lapsiperhealueella liikkuu, kertoo Heli Salmi, joka työskentelee lastentautien ja anestesiologian erikoislääkärinä Uudessa Lastensairaalassa. 

– Siellä muidenkin perheet katsoo muiden lapsia. Se on arvailua, mutta näin voisi ajatella, arvioi Listo. 

Eli ajatuksena ikään kuin "koko kylä kasvattaa"?

– Juuri näin.

– Ehkä kaikkea sitä hyvinvointia, mitä lapsiperheet luo, ei voikaan mitata rahassa tai vanhempien titteleissä, vaan on muutakin suojaavaa vaikutusta ja tätä kannattaisi selvittää enemmän., Salmi jatkaa. 

Tutkijoiden mukaan on myös mahdollista, että lapsiperheet hakeutuvat turvallisemmille alueille. Tutkimuksesta voi ottaa oppia tulevaisuuden päätöksentekoon.

– Ihan helposti voidaan nyt sanoa, että kannattaisi suunnitella palveluita sellaisille alueille, missä niitä tarvitaan enemmän eli loogisesti sellaisille alueille, joissa asuu enemmän lapsia, mutta myös matalamman tulotason alueille. Jos puhutaan jostain palvelujen keskittämisistä, niin kannattaisi varmaan keskittää sellaisille alueille, eikä sellaisille alueille, joissa lasten tapaturmia ei tapahdu, arvioi Salmi.  

Lapsilla ensihoitoa tarvitaan useimmiten muun muassa putoamisten ja kaatumisten takia. Tutkimuksen lapset ovat vauvasta 15-vuotiaita. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja