Tutkimus: Nämä kolme seikkaa paljastavat venäläisen trollibotin

Tutkijajoukko huomasi venäläisiä trollibotteja tutkimalla kolme piirrettä, joiden avulla botit erottaa ihmisten käyttämistä Twitter-tileistä.

New York Universityn tutkijajoukko on onnistunut erittelemään ne piirteet, joista tunnistaa Twitterissä toimivat bottitilit. Automatisoidut Twitter-tilit vaikuttavat nimenomaan mikroblogipalvelussa käytävään poliittiseen keskusteluun.

Tutkimuksen tuloksista raportoitiin Big Data -lehdessä ja siinä paljastettiin nimenomaan eroja ihmisten ja automatisoitujen twiittien välillä. Samalla tutkijat kuvailivat myös yhteisiä piirteitä, jotka vaikeuttavat bottien havaitsemista Twitterissä.

Tutkimuksessa paljastui myös, että noin 93 000 politiikasta twiittaavasta venäläisestä Twitter-tilistä yli 67 prosenttia osoittautui boteiksi.

Ihmisten ja bottien tavassa twiitata on eroja

Nämä kolme piirrettä ovat helpoin tapa erottaa botit ihmis-twiittaajista.

Ihmisten tekemät twiitit paljastavat todennäköisemmin maantieteellisen sijaintinsa, sillä tavallisen käyttäjän laitteessa on geolokaation jakaminen useammin sallittu.

Botit uudelleenjakavat twiittejä ihmiskäyttäjiä useammin. Twiitin uudelleenjakaminen on hyvin yksinkertainen toiminto, mutta oman twiitin tuottaminen onkin vaikeampi toiminto.

Botit jakavat uutisotsikoita, mutta jättävät twiitistä pois linkin väitettyyn uutisartikkeliin. Tämänlainen toiminta on yleisintä trollibotille.

Tutkijoiden mukaan juuri tällainen väitetyiden otsikoiden jakaminen on olennaista toimintaa propagandan levittämisen tarkoitukseen.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että Twitterissä tai muissa sosiaalisen median palveluissa trollaamiseen tarkoitetut botit eivät ole yksinomaan Venäjän hallinnon käyttämä työkalu tai vaikuttamistapa.

Lähde: EurekAlert!​​​​​​​

---

6:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja