Mainos

Tutkimus: Naisten mukaan nimetyt hurrikaanit vaarallisia – niitä ei tajuta pelätä

Naisten mukaan nimetyt hurrikaanit aiheuttavat jopa kolminkertaisen määrän kuolonuhreja miehisen nimen saaneisiin hurrikaaneihin verrattuna. Tutkimuksen mukaan yhtenä syynä on se, ettei naisellisen nimen saanutta hurrikaania pidetä vaarallisena.

Illinois’n yliopiston tutkijat vertailivat Yhdysvaltoihin vuosina 1950-2012 iskeneiden hurrikaanien tuhoja. Erityisen maskuliinisen nimen saaneissa hurrikaaneissa kuoli keskimäärin 15 ihmistä, kun naisellisesti nimetyissä hurrikaaneissa (esim. Belle ja Cindy) keskimääräinen uhriluku oli lähes 42.

– Myrskyn voimakkuutta arvioidessaan ihmiset muodostavat käsityksensä sen mukaan, miten miehet ja naiset yleensä käyttäytyvät, kommentoi tutkimuksessa mukana ollut markkinoinnin professori Sharon Stavitt.

Jottei tutkimustulos vääristyisi liikaa, tutkijat jopa jättivät kaksi ”naishurrikaania” pois laskuistaan. Hurrikaanit Katrina (2005) ja Audrey (1957) kun olivat erityisen tuhoisia.

Hurrikaanit saivat ennen 1970-luvun loppua vain naisten nimiä, sillä silloisen uskomuksen mukaan myrskyt olivat naisten tapaan arvaamattomia. 

Tutkimuksen kyselyssä selvisi myös, että vastaajat arvioivat Alexandra-, Christina- ja Victoria-nimisten kuvitteellisten hurrikaanien kulkureitit vähemmän uhkaaviksi kuin Alexander-, Christopher- ja Victor-nimisten.

– Tämä on elävä todiste siitä, että kulttuuriimme juurtuneet käsitykset ohjaavat askeliamme, Stanfordin yliopiston käyttäytymistieteden professori Hazel Rose Markus arvioi.

Hurrikaaneille on annettu miesten ja naisten nimiä 1970-luvun lopulta alkaen. Sitä ennen hurrikaanit saivat vain naisten nimiä, sillä silloisen uskomuksen mukaan myrskyt olivat naisten tapaan arvaamattomia. Tutkijoiden mukaan heidän selvityksensä voi johtaa uuteen tapaan nimetä myrskyjä, jotta hurrikaaneihin ymmärrettäisiin varautua vastaisuudessa paremmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.