Trumpin mukaan Puerto Ricon pelastusoperaatio oli uskomaton menestys – hurrikaani tappoi lähes 3000 ihmistä: "Mitäköhän hän pitää epäonnistumisena?"

Trumpille kritiikkiä Puerto Ricon pelastusoperaatiosta 1:48

Yhdysvaltain valmistaudutaan jälleen uuteen hurrikaaniin, kun äärimmäisen vaarallinen Florence on iskemässä maan itärannikolle loppuviikosta. Presidentti Donald Trump muisteli vuoden takaisen Maria-hurrikaanin pelastusoperaatioita ja aiheutti lausunnoillaan jälleen tyrmistystä.

– Mielestäni pelastusoperaatio Puerto Ricossa oli uskomaton, tunnustusta vaille jäänyt menestys, Trump hehkutti.

Hurrikaani Maria iski vuonna 2017 syyskuussa Puerto Ricoon ja tuolloin myrskyssä kerrottiin kuolleen 64 ihmistä. Uhrilukua pidettiin jo tuolloin erikoisen alhaisena tuhoihin nähden. 

Elokuun lopussa julkaistu raportti paljasti karmean totuuden: Maria-hurrikaani aiheutti Puerto Ricossa 2 975 ihmisen kuoleman syyskuun ja tämän vuoden helmikuun välisellä ajanjaksolla. Raportin tekijöiden mukaan hurrikaani aiheutti välillisesti kuolemia, koska yli 240 000 ihmistä pakeni hurrikaanin tieltä.

"Mielestäni mieletöntä"

Joko Trumpille ei oltu kerrottu uusimmasta raportista tai sitten presidentti oli unohtanut sen sisällön, mutta tiistaina presidentti lausui seuraavaa viranomaistensa suorituksesta:

– Mielestäni Puerto Rico oli mieletön menestys. Pelastuskohteena se oli yksi vaikeimmista, koska kyseessä on saari, eli sinne ei voi kuljettaa apua rekalla. Silti saimme sinne siirrettyä sotilassairaalan laivalla,

– Te tiedätte tämän ja mielestäni Puerto Ricon kuvernööri on ollut minulle erittäin ystävällinen, Trump jatkoi.

"Häpeällinen laiminlyönti"

Trump vieraili Puerto Ricossa vuosi sitten. Jo tuolloin hänen ja San Juanin pormestarin, pelastustöissä mukana kahlanneen Carmen Yulin Cruzin välillä oli skismaa. Sittemmin kaksikon välit ovat viilenneet entisestään.

– Hän ei tajua mistään mitään. Hänellä ei ole solidaarisuutta, ei järkeä, ei empatiaa. Herra presidentti, olen pahoillani, mutta hävetkää: Te ette tehneet hyvää työtä Puerto Ricossa.

– Jos hänen mielestään 3000 ihmisen kuolema hänen vahtivuorollaan oli tunnustusta vaille jäänyt menestys, ei kannata jäädä odottelemaan ylistystä. Tämä oli häpeällinen laiminlyönti hänen hallinnoltaan, pormestari puhisi.

"Mitäköhän hän pitää epäonnistumisena?"

CNN jututti Trumpin lausunnoista myös muita yhdysvaltalaispoliitikkoja. Virginian osavaltion demokraattipoliitikko Gerry Connolly muistutti, että kuolonuhrien lisäksi koko saari oli halvauksen tilassa suuren osan vuodesta kuukausia kestäneiden sähkökatkojen, kotien ja teiden tuhoutumisen, tautien leviämisen sekä ravinnon puutteen takia.

– Jos hän piti tätä ennenkuulumattomana menestyksenä, mitäköhän hän pitää epäonnistumisena? Hirviömäinen keksitty juttu, joka maksoi ihmishenkiä, Connolly totesi.

Lue myös:

    Uusimmat