Suomalaiset syövät suolaa reilusti yli suositusten. Suomen Sydänliiton mukaan aikuisille riittää päivässä viisi grammaa ruokasuolaa. Se tarkoittaa vain noin teelusikallista.
Suola ei itsessään lihota, mutta suolainen ateria kerää elimistöön nestettä, mikä näkyy turvotuksena. Ylenmääräinen suolankäyttö rasittaa myös munuaisia ja nostaa verenpainetta, joka pahimmillaan aiheuttaa sydän- ja verisuonitautia sekä aivoveritulppaa. Nykyään suomalainen syö päivässä keskimäärin kymmenen grammaa ruokasuolaa, joka on tuplasti yli suositusten.
Ruokasuolan haitalliset vaikutukset perustuvat sen sisältämään natriumiin. Natrium on kuitenkin elimistölle myös välttämötän kivennäisaine. Elimistö tarvitsee natriumia noin 0,5 grammaa vuorokaudessa, mikä vastaa vain noin 1,3 grammaa suolaa vuorokaudessa. Natriumtarve täyttyy siis ilman elintarvikkeisiin lisättyä suolaakin.
Moni suomalainen ei ajattele käyttävänsä liikaa suolaa, mutta todellisuudessa päivittäisestä suolasta 60-80 prosenttia tuleekin elintarvikkeista piilosuolana.

