Mauste, joka voi tuhota terveytesi – katso, syötkö sinä sitä liikaa

Suomalaiset syövät suolaa reilusti yli suositusten. Suomen Sydänliiton mukaan aikuisille riittää päivässä viisi grammaa ruokasuolaa. Se tarkoittaa vain noin teelusikallista.

Suola ei itsessään lihota, mutta suolainen ateria kerää elimistöön nestettä, mikä näkyy turvotuksena. Ylenmääräinen suolankäyttö rasittaa myös munuaisia ja nostaa verenpainetta, joka pahimmillaan aiheuttaa sydän- ja verisuonitautia sekä aivoveritulppaa. Nykyään suomalainen syö päivässä keskimäärin kymmenen grammaa ruokasuolaa, joka on tuplasti yli suositusten.

Ruokasuolan haitalliset vaikutukset perustuvat sen sisältämään natriumiin. Natrium on kuitenkin elimistölle myös välttämötän kivennäisaine. Elimistö tarvitsee natriumia noin 0,5 grammaa vuorokaudessa, mikä vastaa vain noin 1,3 grammaa suolaa vuorokaudessa. Natriumtarve täyttyy siis ilman elintarvikkeisiin lisättyä suolaakin.

Moni suomalainen ei ajattele käyttävänsä liikaa suolaa, mutta todellisuudessa päivittäisestä suolasta 60-80 prosenttia tuleekin elintarvikkeista piilosuolana.

Salakavala piilosuola

Tutkimusten mukaan suurin yksittäinen piilosuolainen elintarvike on leipä. Ruokaleivästä tulee 16 prosenttia ja kahvileivästä 6 prosenttia päivän suolasta. 14 prosenttia saadaan lihasta, 9 prosenttia juustoista, 8 prosenttia kalavalmisteista ja 7 prosenttia kasvirasvoista ja öljyistä.

Tavallisen ihmisen voi olla hankala hahmottaa, kuinka pienistä annoksista ruokia päivän suola-annos jo ylittyy. Viiden gramman päiväsuositus tulee täyteen näin pienistä määristä:

- puolitoista lautasellista jauheesta valmistettua keittoa
- 200 g aamiaismuroja
- 5 nakkia
- 100 g pop corneja, suolakeksejä tai suolapähkinöitä
- 80 g säilöttyjä oliiveja
- 100 g meetvurstia
- 1 kuutio lihalientä
- puolikas lenkkimakkara
- 1/4 dl soijakastiketta
- 10 rkl ketsuppia

Muita suolaisia ruokia voivat olla esimerkiksi erilaiset leivät, leikkeleet, juustot, valmisruoat, salaatinkastikkeet ja kalatuotteet.

Lähteet: Sydänliitto, Pieni päätös päivässä

Testaa Sydänliiton sivuilla, syötkö sinä liikaa suolaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja