Tutkimus: Migreeni muokkaa aivoja

Migreeni on ikävä vaiva, joka pahimmillaan kaataa sänkyyn usean päivän ajaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan se myös muokkaa aivojen rakennetta.

Kööpenhaminan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan aurallinen migreeni muokkaa aivoja rakenteellisesti. Se vaikuttaa muun muassa aivojen tilavuuteen ja lisää aivovamman riskiä.

– Migreenistä kärsii noin 10–15 prosenttia väestöstä ja se voi vaikuttaa huomattavasti sosiaaliseen ja ammatilliseen elämään. Toivomme, että tutkimuksemme myötä voimme selvittää migreenin vaikutuksia ja auttaa migreenistä kärsiviä, toteaa tutkija Messoud Ashina lausunnossaan.

Migreeni voi vaikuttaa koko elämään:

  • Migreenikohtaus aiheutuu ulkoisista tekijöistä, jotka vaihtelevat ihmisestä riippuen. Esimerkiksi voimakkaat valot, kahvi tai väsymys voivat laukaista migreenikohtauksen.
  • Auralliseksi migreeniksi kutsutaan migreeniä, jossa ennen kohtausta näkökenttään ilmestyy säteilevä, kirkasreunainen näkökenttäpuutos tai sahalaitainen, harmaa alue.
  • Päänsärky voi alkaa myös ilman ennakkovaroitusta ja se tekee ihmisestä usein työkyvyttömän. Oireet ovat niin voimakkaat, että ne voivat aiheuttaa muun muassa oksentelua.
  • Oireita voi helpottaa lääkityksellä, sekä vetäytymällä pimeään ja hiljaiseen huoneeseen lepäämään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat