Mainos

Tutkimus: Meditaatio laskee kohonnutta verenpainetta

Tuore tutkimus kertoo, että meditaatioharjoitukset alentavat kohonnutta verenpainetta.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 19 satunnaistetun verenpainetutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 1 600 potilaan tiedoista. Osana tutkimuksia potilaat oli satunnaistettu joko meditaatio- tai verrokkiryhmiin.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella meditoiminen johdonmukaisesti laski potilaiden systolista ja diastolista verenpainetta. Tämä havaittiin sekä tavallisissa verenpainemittauksissa että vuorokausimittauksissa, jotka kuvastavat tavallisia mittauksia paremmin verenpainetasoja. Transsendenttista meditaatiota käyttäneissä tutkimuksissa havainnot olivat tosin epävarmempia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät meditaatiota hyvänä lisäapuna verenpainepotilaille, varsinkin niille, joiden verenpaine ei vielä ole kovin korkea. Lääkehoito on silti edelleen tehokkain vaihtoehto suurimmalle osalle potilaista.

Meditoinnin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienentävän myös joidenkin sydänoireiden vaaraa sekä stressin aiheuttamia vaivoja. Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.