Tutkimus lyttää suositukset: Ei kuppiakaan kahvia raskaana olevalle – riski vauvalle

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin pitäisi havahtua lastenhankintaan? Videolla lääkäri kertoo, milloin hedelmällisyys laskee naisilla ja miehillä.

Tutkija väittää aiempia tutkimuksia analysoineen katsauksensa perusteella, että nykysuositukset kofeiinin saannista raskauden aikana eivät ole linjassa riskien kanssa. Asiasta uutisoi muiden muassa brittilehti The Guardian. Kofeiinin haitoista varoittava tutkimus on kohdannut runsaasti kritiikkiä.

Raskaana olevien naisten ei tulisi juoda alkuunkaan kahvia, jos he haluavat välttää keskenmenon, vauvan alhaisen syntymäpainon ja kohtukuoleman. Lisäksi kofeiinin käyttö raskauden aikana voi lisätä lapsen riskiä sairastua leukemiaan sekä ylipainoon ja lihavuuteen. Raskaana olevien ja raskautta yrittävien naisten tulisikin välttää kofeiinia täysin.

Näin linjaa Reykjavikin yliopiston tuore vertaisarvioitu tutkimus, joka analysoi aiempien tutkimusten perusteella kofeiinin vaikutuksia raskauteen. Tutkimusta johtanut psykologian professori Jack James löysi 20 vuoden ajalta yli 48 havaintotutkimusta ja meta-analyysia, jotka raportoivat kofeiinin kielteisistä vaikutuksista raskausaikana.

Tulokset ilmestyivät BMJ Evidence-Based Medicine -tiedejulkaisussa.

Analyysissä huolestuttavia yhteyksiä

Runsaan kofeiinin saannin mahdolliset haitat raskauteen on tiedetty jo aiemmin. Piristeen runsas saaminen voi lisätä keskenmenon riskiä, ennenaikaisuutta ja sikiön pienipainoisuutta.

Suositusten mukaan raskaana oleva voi kuitenkin turvallisesti saada vuorokaudessa 200 milligrammaa kofeiinia. Määrä vastaa esimerkiksi kahta kahvikupillista tavallista suodatinkahvia tai 8 desilitraa mustaa teetä. Myös esimerkiksi virvoitusjuomat sisältävät kofeiinia, mutta niitä voi suositusten mukaan käyttää satunnaisesti. Energiajuomia ei suositella raskaana oleville eikä imettäville.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suosituksia täytyy kuitenkin rukata radikaalisti, sillä ne eivät ole linjassa kofeiinin aiheuttamien haittojen kanssa. Löydösten perusteella sikiön altistuminen kofeiinille ei ole turvallista.

Professori James sanoo The Guardianin mukaan, että kofeiinin ja raskauden välisiä kytköksiä selvittäneistä tutkimuksista kahdeksan yhdeksästä löysi ”merkittäviä yhteyksiä” näiden kahden välillä. Joidenkin mukaan kofeiini lisäsi keskenmenon riskiä kolmanneksella, ja osan mukaan jokainen kahvikupillinen kasvatti riskiä.

Neljä viidestä kohtukuolemaa tarkastelleesta havaintotutkimuksesta huomasi yhteyden kohonneen riskin ja kofeiinin käytön välillä. Runsas kofeiinin käyttö näytti viisinkertaistavan kohtukuoleman vaaran.

Seitsemän tutkimusta kymmenestä havaitsi yhteyden kofeiinin ja alhaisen syntymäpainon välillä.

Aineistoon mahtui myös tutkimuksia, joissa ei löydetty yhteyksiä raskaudenaikaisen kofeiinin käytön ja raskauteen liittyvien riskien välillä. Tutkimuksessa suljettiin pois tiettyjen muuttujien, kuten painon, iän, alkoholin käytön ja epäpuhtauksille altistumisen, vaikutus riskeihin.

Kritiikkiä havainnoille

Tutkimukselle on satanut runsaasti kritiikkiä niin lääkäreiltä kuin kahvialalta.

Moitteita on kirvoittanut esimerkiksi se, että kyseessä on havaintotutkimus, eli se ei osoita suoraa syy-seuraussuhdetta kofeiinin ja raskauteen liittyvien riskien välillä. Lisäksi katsaukseen valitut tutkimukset perustuivat itseraportoinnille. Johtopäätöksiä saattavat sekoittaa myös huomiotta jääneet tekijät, kuten odottavan äidin tupakointi ja ruokavalio.

Amerikkalainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Christopher Zahn sanoo yhdysvaltalaiskanava CNN:lle, ettei suositusten muuttamiseen ole välitöntä tarvetta. Samoilla linjoilla on brittiläinen naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistunut ammattijärjestö Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

– Tämä julkaisu ei syrjäytä kaikkia muita todisteita, joiden mukaan vähäinen kofeiinin saanti on turvallista suurimmalle osalle raskaana olevista naisista, järjestön tiedottaja, synnytyslääkäri Daghni Rajasingam sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat