Raskaudenaikaisesta kahvinjuonnista paljastui uusi mahdollinen haitta

Kofeiinin turvallinen käyttöraja on 400mg vuorokaudessa – kuluttaako suomalaiset liikaa kofeiinia? 3:01
Kofeiinin turvallinen käyttöraja on 400mg vuorokaudessa – kuluttavako suomalaiset liikaa kofeiinia?

Kahvin ja kofeiinin nauttiminen raskauden aikana saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan haitata lapsen pituuskasvua. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta se havaitaan jo 4–8-vuotiailla.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä 2 400 lapsen seurantatiedoista.

Kun kofeiinille raskauden aikana altistuneita verrattiin lapsiin, joiden äidit eivät käyttäneet kofeiinia raskauden aikana, kofeiinille altistuneet olivat keskimäärin 1–2 cm lyhempiä 4–8-vuotiaana. Yhteys havaittiin silloinkin, kun äidin kofeiinin kulutus oli alle 200 mg päivässä eli suositusten puitteissa.

Aiemmissa tutkimuksissa kofeiinialtistus on yhdistetty myös lasten alhaisempaan syntymäpainoon. Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta kofeiini kertyy sikiöön ja saattaa haitata normaalia kasvua useilla eri tavoilla.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Äidin alkoholin käyttö raskausaikana muokkasi Eevaliisan aivoja – alla olevalla videolla hän kertoo, millaista on elämä FASDin kanssa.

Äidin juominen raskausaikana muokkasi Eevaliisan aivoja – tällaista on elämä FASDin kanssa 4:35
Tällaista on elämä FASDin kanssa.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat