Tutkimus löysi tehokkaan keinon polvikivun helpottamiseksi

Pitkäaikaiset polvikivut ovat hyvin yleisiä etenkin iäkkäillä, mutta kaikki potilaat eivät välttämättä saa vaivaansa riittävää apua. Tuoreen australialaistutkimuksen perusteella monien polvikivut voisivat lievittyä internetpohjaisen harjoittelu- ja tukiohjelman avulla.

Tutkimuksessa käytetyssä tukiohjelmassa polvikipuiset potilaat tekivät seitsemän kotiharjoitusta videopuheluyhteyden päässä olevan fysioterapeutin ohjauksessa. Lisäksi potilaat saivat kolmen kuukauden ajan opastusta kivunhallintaan ja kipujen kanssa pärjäämiseen.

Verrokit saivat vain internetpohjaisen tietopaketin. Heihin verrattuna varsinaiseen harjoitteluryhmään osallistuneiden polvikivut lievittyivät selvästi enemmän. Samoin potilaiden fyysinen toimintakyky parani enemmän. Vaikutukset näkyivät vielä yhdeksän kuukautta harjoittelun aloittamisesta.

Tutkimukseen osallistui 148 yli 50-vuotiasta polvikipupotilasta. Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat selvästi internetpohjaisen harjoittelun tehokkuuteen. Tämä on tervetullutta, sillä tällöin liikuntarajoitteisen potilaan ei tarvitse lähteä kotoa ja fysioterapeutti ehtii auttaa päivän aikana monia potilaita. Verkkomenetelmät ovat myös edullisia ja sopivat suurten potilasryhmien auttamiseen.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lumeleikkaus parantaa polvivaivat kuin oikea leikkauskin

Ortopedian dosentti Teppo Järvisen mielestä Suomessa tehdään hyvin paljon turhia polvileikkauksia.

Polvivaivojen veitsetön hoito 24:14

Lue myös:

    Uusimmat