Mainos

Tutkimus: Lapset ovat läheisempiä lemmikkiensä kuin sisarustensa kanssa

Tuore tutkimus paljastaa, että lapset saattavat saada enemmän irti suhteestaan lemmikkeihin kuin suhteesta sisaruksiinsa. He myös tuntuvat tulevan paremmin toimeen lemmikkien kanssa.

Monesta perheestä löytyy lasten lisäksi myös lemmikkejä. Brittitutkimus paljastaa, että lapset pitävät enemmän lemmikeistä kuin sisaruksistaan. Lasten kiintymyssuhteita lemmikkeihin ja sisaruksiin tarkastelleeseen tutkimukseen osallistui yhteensä 77 lasta.

Tutkimus puhuu sen puolesta, että lemmikeillä on suuri vaikutus lapsen kehitykseen, ja positiivinen vaikutus lasten sosiaalisiin taitoihin ja henkiseen hyvinvointiin. 

Vaikka lapset toki rakastavatkin sisaruksiaan, sisaruskateus ja vaikkapa leluista tappeleminen saattaa joskus tulla sopuisan suhteen tielle. Lemmikeiltä sen sijaan saa ehdotonta rakkautta, todetaan Cambridgen yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvisi myös, että koirat tuottivat perheissä eniten iloa muihin lemmikkeihin verrattuna. 

Lemmikit eivät tuomitse

Journal of Applied Developmental Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 12-vuotiaita lapsia, jotka asuivat lemmikkiperheessä, ja joilla oli sisaruksia.

Kun lapsilta kysyttiin, millainen suhde heillä oli lemmikkiinsä sisaruksiin verrattuna, kertoivat lapset, että suhde oli vahvempi, eikä niin riitaisa.

– Se tosiasia, etteivät lemmikit ymmärrä tai vastaa röyhkeästi voi olla jopa hyödyksi, sillä se tarkoittaa, että ne eivät todellakaan tuomitse, toteaa tutkimusta johtanut Matthew Cassles.

Casslesin mukaan aiemmissa tutkimuksissa on todettu pojilla olevan vahvempi suhde lemmikkeihinsä kuin tytöillä, mutta tämän tutkimuksen mukaan asia on juuri päinvastoin. Vaikka pojat ja tytöt olivat yhtä tyytyväisiä lemmikkeihinsä, tytöt tunsivat enemmän muun muassa kumppanuutta, mutta myös ristiriitoja. Tämä saattaa osoittaa, että tyttöjen suhde lemmikkeihin on monivivahteisempi.

***

0:23

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.