Mainos

Tutkimus: Laihdutuksessa ratkaisee se miten syö

Lentoemäntädieetti, vähähiilihydraattinen ruokavalio vai kaalisoppakuuri? Uusimpien tutkimusten mukaan laihdutustuloksen kannalta dieetin noudattaminen on tärkeämpää kuin sen koostumus.

Suomen Akatemian dosentti ja Keventäjät-palvelun asiantuntija Mikael Fogelholm esitteli maanantaina alkaneilla Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä tutkimustuloksia eri laihdutusruokavalioiden tehosta.

Fogelholmin mukaan erilaisia vähän rasvaa, vähän hiilihydraatteja tai runsaasti proteiineja sisältäviä ruokavalioita ei voi yksiselitteisesti laittaa paremmuusjärjestykseen laihduttavan tehonsa perusteella.

– Tärkeintä ei ole se mitä syö, vaan se miten syö. Kun noudattaa hyvin mitä tahansa dieettiä, laihtuu paremmin kuin huonosti hyvää dieettiä noudattaen, Fogelholm kiteytti.

Tavoitteena tasapainoinen ruokavalio

Fogelholmin mielestä henkilökohtaiset mieltymykset pitäisi huomioida ruokavalion suunnittelussa nykyistä paremmin. Hän ei suoralta kädeltä tyrmää esimerkiksi niukasti hiilihydraatteja sisältäviä dieettejä, kun niitä käytetään suhteellisen lyhyitä aikoja laihdutuksen vauhtiin saamiseen.

Fogelholm ehdotti, että laihdutus jaettaisiin selkeästi kahteen eri vaiheeseen. Ensin olisi 3-6 kuukautta kestävä laihdutusvaihe, jolloin mikä tahansa tehokkaasti laihduttava ruokavalio kelpaa. Sen jälkeen alkaisi painonhallintavaihe, terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen, jolla paino pysyy hallinnassa.

Reilusti kasviksia

Painonhallinnan näkökulmasta Fogelholm olisi valmis laittamaan uuteen uskoon nykyisen ruokapyramidin, jossa perustan muodostavat leipä, puuro ja muut viljavalmisteet.

Fogelholm suosittelee ruokavalion perustaksi vihanneksia ja hedelmiä, vaikka myös täysjyväviljalla on edelleen tärkeä asema.

Sen sijaan vaaleaan viljaan pitäisi suhtautua nykyistä kriittisemmin, ja sen käyttöä voisi tiukemmin rajoittaa. Terveydelle edullisille kasviöljyille Fogelholm antaisi ruokavaliossa entistä tärkeämmän aseman.

Teksti: MTV3

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva ja Keventäjät

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.