Mainos

Tutkimus: Lääkärin ikä vaikuttaa potilaiden valituksiin

Lääkärin ikä saattaa vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti potilaat tekevät hänestä valituksia.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset eivät paljasta, mistä yhteys johtuu. Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 300 silmälääkärin saamia potilasvalituksia vuosilta 2002–2015.

Kun tutkijat jaottelivat lääkärit heidän ikänsä perusteella, valitusten havaittiin vähentyvän tasaisesti, mitä vanhempi lääkäri oli. Eniten valituksia tehtiin 30–40-vuotiaista ja vähiten yli 70-vuotiaista.

Tutkimus ei osoita, miksi nuoremmat lääkärit saavat enemmän valituksia, mutta vähäisempi kokemus potilastyöstä voi mahdollisesti selittää osan ilmiöstä. On myös mahdollista, että potilaat ovat herkempiä valittamaan nuoresta lääkäristä. Iäkkäät lääkärit ovat myös todennäköisemmin asemassa, jossa he voivat valita potilaansa ja siksi suoriutua paremmin.

Aiemmissa yhdysvaltalaistutkimuksissa myös hoitovirhesyytteiden on havaittu painottuvan lääkäriuran ensimmäisiin kymmeneen vuoteen. Tulokset julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Suomessa jopa puolet lääkäreistä jatkaa työskentelyä vielä eläkkeellä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

25:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.