Mainos

Tutkimus: Koulutustaso periytyy äidiltä lapselle

Pitkäaikaisessa tutkimuksessa selvitettiin paitsi eri sukupolvien koulutustavoitteita myös vanhempi-lapsi -suhteen merkitystä.

Luento-opetusta

Äidin koulutustaso näyttää tuoreen tutkimuksen mukaan periytyvän lapselle. Isän koulutuksesta samaa ennustettavuutta ei löytynyt. Isän koulutuksen merkitys onkin vähentynyt lapsen koulutuksen ennustajana siitä, mitä se oli vielä edellisen sukupolven aikana.

Helsingin yliopistossa tänään tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan ilmiötä selittää äidin suhteellisesti suurempi rooli lapsen elämässä murrosikäiseksi asti. Tutkimuksen tekijä Tuulikki Kärkkäinen sanoo äidin aseman vahvistuneen myös siksi, että vanhempien erot ovat lisääntyneet ja koulutusmahdollisuudet lisääntyneet.

Hyvä suhde vanhempiin tuottaa selviytyjiä

Kärkkäinen selvitti paitsi koulutuksen myös lapsi-vanhempi-suhteen merkitystä elämässä selviytymiseen. Erityisen merkitsevä oli suhde samaa sukupuolta olevaan vanhempaan.

- Vanhempi-lapsi-suhde ei missään tapauksessa tarkoita, että vanhempi olisi lapsensa paras kamu, Kärkkäinen tähdentää.

Tutkimuksen mukaan jo yksikin emotionaalisesti kypsä, lämmin ja auktoriteettinen vanhempi riittää kasvattamaan tasapainoisen lapsen, sukupuolesta riippumatta. Isäsuhteen merkitys korostui etenkin myöhemmin elämässä.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 74 koululaista sekä heidän vanhempansa ja opettajansa. Ensimmäinen kysely tehtiin vuonna 1976, ja toisen kerran samat nuoret haastateltiin vuonna 1994 heidän ollessaan 34-35-vuotiaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.