Tutkimus: Korvatulehduksia on vähemmän pneumokokkirokotuksen saaneilla pikkulapsilla

6:03

Tuore tutkimus osoittaa, että pneumokokkikonjugaattirokotukset ovat vähentäneet Islannissa myös pikkulasten korvatulehduksia. Sama rokote on käytössä Suomessa.

Yllä olevalla videolla puidaan influenssarokotuksen tarpeellisuutta ja toimivuutta.

Pneumokokkikonjugaattirokote (PHiD-CV10) otettiin Islannissa rokotusohjelmaan vuonna 2011 eli vuotta myöhemmin kuin Suomessa. Nyt julkaistut tulokset perustuvat tietoihin kaikista alle kolmivuotiaiden islantilaisten korvatulehduslääkärikäynneistä vuosilta 2005–2015.

Lapsia oli kaikkiaan 53 000. Heidät jaettiin ryhmiin, joista toiset oli rokotettu (2011–2015 hoidetut) ja toisia ei (2005–2011 hoidetut).

Tulosten perusteella rokotettujen ryhmässä oli noin viidenneksen vähemmän korvatulehduksia. Vaikutus selittyi pääasiassa ensimmäisten ja toisten korvatulehdusten vähentymisellä.

Suurin muutos havaittiin alle neljän kuukauden ikäisillä eli lapsilla, joista valtaosa on liian nuoria saamaan rokotetta. Heillä korvatulehdukset vähenivät 40 prosenttia pneumokokkirokotusten tultua rokotusohjelmaan. Tutkijat pitävät tätä osoituksena rokotusten suomasta laumasuojasta.

Hiljattain julkaistussa suomalaistutkimuksessa lasten pneumokokkirokotteiden todettiin todennäköisesti vähentäneen myös aikuisten keuhkokuumeita. Vaikutus nähtiin lasten vanhempien ikäryhmässä sekä yli 65-vuotiailla, joilla keuhkokuume on suurin rasite.

Suomessa pneumokokkikonjugaattirokote annetaan vauvoille 3, 5 ja 12 kuukauden iässä.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja