Tutkimus: Koronaviruksen kuolleisuusaste voi olla Kiinassa alle prosentin

36:57
Video: Hallitus jatkaa rajoitustoimia kuukaudella

Koronaviruksen kuolleisuusaste Kiinassa voi olla aiemmin arvioitua alhaisempi, kertoo tuore tutkimus.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistu kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus päätyi arvioon, jonka mukaan Kiinassa 0,66 prosenttia kaikista tartunnan saaneista kuolee.

Tutkimus pyrki ottamaan huomioon sen, kuinka paljon lieviä tapauksia jää tilastoimatta. Jos kuolleiden määrä suhteutettaisiin vain vahvistettuihin tapauksiin, kuolleisuusprosentti nousisi Kiinassa tutkimuksen mukaan arviolta 1,38:aan.

Kuolleisuutta on vaikea verrata eri maiden välillä, koska tilastointi- ja testauskäytännöt vaihtelevat. Lisäksi eri maiden ikäjakaumat ovat erilaiset. Lancetissa julkaistu tutkimus osoitti muuallakin todetun faktan, että tauti on paljon vaarallisempi iäkkäälle väestölle.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelon mielestä Lancet-lehden tutkimus on ensimmäinen kunnon luotettava arvio covid-19-taudin kuolleisuudesta suhteessa kaikkiin tartuntatapauksiin. Hän kuitenkin tähdentää, että kyse on vain Kiinaa koskevasta arviosta.

Muissa tutkimuksissa vastaava kuolleisuusaste on vaihdellut Aivelon mukaan Euroopassa 0,8:n ja 1,2 prosentin välillä.
Aivelon mukaan kuolleiden määrää kannattaa arvioida juuri suhteessa kaikkiin tartuntatapauksiin. Se antaa luotettavampaa tietoa kuin niin sanottu tapauskuolleisuus, jossa kuolleiden määrä suhteutetaan vain vahvistettuihin tapauksiin.
Kaikkien tartuntatapausten määrää on kuitenkin usein vaikea luotettavasti arvioida, kun epidemia on käynnissä.


 Juttua on korjattu kauttaaltaan: Toisin kuin aiemmassa jutussa kerrottiin, arvio 0,66 prosentin kuolleisuusasteesta koski ainoastaan Kiinaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja