WHO:n asiantuntija lyö pöytään karun arvion: Jopa 5,2 miljardia ihmistä voi sairastua koronavirukseen – kuolleiden määrä nousisi kymmeniin miljooniin

1:30
MTV Uutiset Live: Koronavirus tappaa sairaanhoitajia Kiinassa – tähän mennessä kuusi on kuollut ja 1700 saanut tartunnan

Wuhanin koronavirus, viralliselta nimeltään Covid-19, herättää villejä spekulaatioita maailmalla.

Maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana toimiva Ira Longini on esittänyt hurjan arvion viruksen leviämisestä: jopa kaksi kolmannesta maailman väestöstä voisi saada tartunnan.

Tämä tarkoittaisi yli 5,2 miljardia ihmistä.

Asiasta kertoi tietotoimisto Bloomberg, joka haastatteli Longinia WHO:n päämajassa Genevessä.

Tartunnan saaja tartuttaisi muitakin

Longini on epidemiologi ja biostatistikko. Longini on erikoistunut muun muassa tarttuvien tautien hallintaan. Hänen tieteelliset artikkelinsa ovat käsitelleet ebolaa, influenssan leviämistä ja pandemioita.

Longinin esittämä laskelma perustuu tietoihin, joiden mukaan jokainen tartunnan saanut levittää tautia kahteen tai kolmeen muuhun ihmiseen. Tartunnan saaneiden löytämistä vaikeuttavat testien hitaus ja monessa tapauksessa varsin lievät oireet.

Lontoon Imperial Collagen tutkijat ovat puolestaan arvioineet, että Hubein maakunnassa, missä myös Wuhanin kaupunki sijaitsee, testejä tehdään ennen kaikkea suhteellisen vakavista oireista kärsiville.

Kaikkia tartunnan saaneita ei testata

Useat tapaukset ovat varsin lieviä. Tutkijoiden mukaan 19:sta tartunnan saaneesta vain yksi testataan. Näiden ihmisten joukossa riski kuolla on lähes yksi viidestä.

Tartunnan saaneita ja tautia levittäviä olisi siis paljon enemmän kuin kiinalaisten antamat viralliset luvut kertovat.

Imperial Collagen tutkijat laskevat, että Wuhanissa oli muutama päivä sitten 144 000 tartunnan saanutta. Imperial Collage on maailman kymmenenneksi arvostetuin yliopisto. Luku on lähes sama, johon joukko kiinalaisia tutkijoita päätyi The Lancetissa aiemmin julkaistussa tutkimuksessa.

Kiinan ulkopuolelle matkustaneiden, Covid-19-positiivisten riski kuolla on 1,2-5,6 prosenttia. Tutkijoiden mukaan kaikkien tartunnan saaneiden riski kuolla on alhaisempi, eli yksi prosentti.

Mikäli kaksi kolmannesta ihmisistä saa tartunnan on kuolleita siis 52 miljoonaa.

Arvioihin tulee suhtautua varauksella

Luvut ovat pelkkiä arvioita. Kuolleisuusriskin, eli case fatality ration (crf) arvioiminen on hyvin vaikeaa. 2009 maailmaa kiersi uudenlainen H1N1pdm09 -niminen virus. Laaja meta-analyysi kävi läpi arvioita taudin crf-luvusta. Ne vaihtelivat 77 tutkimuksessa alle promillen kymmenyksestä jopa 10 prosenttiin.

Lisäksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos totesi tällä viikolla, että Kiina voi saada epidemian aisoihin.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kehotti aiemmin Talouselämän haastattelussa suhtautumaan varauksella erilaisiin laskelmiin.

– Tietoja on kerätty vasta vähän yli kuukauden verran ja datassa on paljon puutteita. Kun yksityiskohtia puuttuu ei kaikkea kannata ottaa totena.

Hän myös muistuttaa, ettei lääketieteessä yksi tai kaksi tutkimusta riitä.

Lisäksi kiire voi johtaa helposti hutilointiin tehtyjen tutkimusten arvioinnissa ja akuutti tilanne madaltaa julkaisukynnystä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja