Tutkimus: Juo kahvia, niin voit säästyä ennenaikaiselta kuolemalta

Yhdysvalloissa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että kahvia säännöllisesti juovat ihmiset olivat pienemmässä vaarassa kuolla erilaisiin tauteihin, kuten sydänsairauksiin tai diabetekseen, kuin ne, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.

Mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet henkilöt joivat kahvia, sitä alhaisempi oli heidän riskinsä kuolla. Sama päti myös kofeiinitonta kahvia nauttivien kohdalla.

– Kahvi sisältää lukuisia ihmisille hyödyllisiä yhdisteitä, kuten foolihappoa, kaliumia ja kofeiinia, lääkäri ja tutkimuksen johtaja Erikka Loftfield Rockvillen kansallisesta syöpäinstituutista Marylandista kertoi Reutersille.

Loftfieldin mukaan monissa aikaisemmissakin tutkimuksissa kahvinkulutus on yleisesti yhdistetty alhaisempaan riskiin kuolla ennenaikaisesti, kuten myös alhaisempaan riskiin kuolla sydänsairauksiin.

Mitä enemmän kahvia, sitä alhaisempi riski

Tutkijat tarkastelivat edellisissä tutkimuksissa kerättyjen yli 90 000 aikuisen tietoja. Näitä henkilöitä oli seurattu vuodesta 1998 vuoteen 2009, eikä heillä ollut taustalla syöpää tai verenkiertoelimistön sairauksia. Seurantatutkimuksen alussa he olivat ilmoittaneet kahvinjuontitottumuksensa samoin kuin muut yksityiskohdat ruokavaliostaan ja terveydestään.

Vuoteen 2009 mennessä 8700 tutkituista oli kuollut. Kun muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten tupakointi, rajattiin ulkopuolelle, tutkijat havaitsivat kahvinjuojien olleen pienemmässä riskissä kuolla kuin niiden, jotka eivät juoneet kahvia.

Riski oli pienin niillä henkilöillä, jotka joivat päivässä kahvia neljästä viiteen kuppia. Kahdesta kolmeen kuppia nauttivien riski kuolla laski keskimäärin 18 prosenttia.

Kahvinjuojilla oli alhaisempi riski kuolla sydänsairauteen, kroonisiin hengitystiesairauksiin, diabetekseen, keuhkokuumeeseen ja influenssaan. He olivat myös pienemmässä riskissä toteuttaa itsemurha. Sen sijaan syövän esiintyvyyteen kahvinjuonnilla ei ollut vaikutusta.

– Vaikka kahvinjuonti onkin käänteisesti yhdistetty joihinkin syöpiin, tässä tutkimuksessa emme huomanneet yhteyttä kahvin ja syöpien kehittymisen välillä. Tämä saattaa johtua siitä, että kahvi vähentää kuolleisuutta joidenkin syöpien kohdalla, mutta ei kaikkien, Loftfield sanoo.

Ei kuitenkaan pidennä elinikää

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimus ei todista kahvin pidentävän elinikää.

– Kahvin juominen korreloi muiden terveellisten elintapojen kanssa. Kahvia säännöllisesti nauttivilla on todennäköisesti myös muita hyvää terveyttä ylläpitäviä tapoja, kuten liikunta ja terveellinen ruokavalio, vaikka tutkijat yrittivätkin ottaa nämä seikat tutkimuksessa huomioon, kommentoi lääkäri Marc J. Gunter Imperial College Londonista.

– Kahvin juomisesta ei ainakaan ole mitään haittaa. Jos juot kahvia, niin jatka toki tapaasi.

Miten kahvi päätyy kuppiisi?

MTV:n Makuja.fi kävi tutustumassa Meiran tehtaalla siihen, millaisen matkan kahvi tekee ennen päätymistään suomalaisen kahvikuppiin.

Lue myös:

    Uusimmat