Yhdysvalloissa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että kahvia säännöllisesti juovat ihmiset olivat pienemmässä vaarassa kuolla erilaisiin tauteihin, kuten sydänsairauksiin tai diabetekseen, kuin ne, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.
Mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet henkilöt joivat kahvia, sitä alhaisempi oli heidän riskinsä kuolla. Sama päti myös kofeiinitonta kahvia nauttivien kohdalla.
– Kahvi sisältää lukuisia ihmisille hyödyllisiä yhdisteitä, kuten foolihappoa, kaliumia ja kofeiinia, lääkäri ja tutkimuksen johtaja Erikka Loftfield Rockvillen kansallisesta syöpäinstituutista Marylandista kertoi Reutersille.
Loftfieldin mukaan monissa aikaisemmissakin tutkimuksissa kahvinkulutus on yleisesti yhdistetty alhaisempaan riskiin kuolla ennenaikaisesti, kuten myös alhaisempaan riskiin kuolla sydänsairauksiin.
Mitä enemmän kahvia, sitä alhaisempi riski
Tutkijat tarkastelivat edellisissä tutkimuksissa kerättyjen yli 90 000 aikuisen tietoja. Näitä henkilöitä oli seurattu vuodesta 1998 vuoteen 2009, eikä heillä ollut taustalla syöpää tai verenkiertoelimistön sairauksia. Seurantatutkimuksen alussa he olivat ilmoittaneet kahvinjuontitottumuksensa samoin kuin muut yksityiskohdat ruokavaliostaan ja terveydestään.
Vuoteen 2009 mennessä 8700 tutkituista oli kuollut. Kun muut kuolleisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten tupakointi, rajattiin ulkopuolelle, tutkijat havaitsivat kahvinjuojien olleen pienemmässä riskissä kuolla kuin niiden, jotka eivät juoneet kahvia.
Riski oli pienin niillä henkilöillä, jotka joivat päivässä kahvia neljästä viiteen kuppia. Kahdesta kolmeen kuppia nauttivien riski kuolla laski keskimäärin 18 prosenttia.
