Voivatko pakastevihannekset olla terveellisempiä kuin kaupan vihanneshyllyiltä löytyvät syötävät? Näin ainakin tuoreet tutkimukset väittävät.
Pakastemarjat- ja vihannekset voivat olla tuoreita terveellisempiä, paljastavat tuoreet tutkimukset. Pakasteherkuissa saattaa nimittäin tutkimusten mukaan olla enemmän vitamiineja sekä syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja.
Kahden itsenäisen tutkimuksen tulokset paljastivat, että terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita löytyi kaikista pakastetuotteista: niin pakasteparsakaalista kuin pakastetuista porkkanoista ja mustikoistakin.
Kahdessa kolmasosassa tutkituista pakastetuotteista oli tuoreita enemmän muun muassa C-vitamiinia, polydenoleita, antosyaaneja, luteiinia ja beetakaroteenia. Näiden antioksidanttisten yhdisteiden tiedetään estävän syöpää sekä tukevan kehon, aivojen, ihon ja silmien toimintaa.
Poimimisesta pitkä matka kauppojen hyllyille
Vaikka ruokakauppojen hedelmä- ja vihanneshyllyt saattavat olla täynnä herkullisen värisiä tuotteita, ovat ne saattaneet lojua varastossa jo pitkään. Mitä pidempään tuotteita säilytetään, niin kaupassa kuin kotona, sitä enemmän niistä häviää ravintoaineita. Sen sijaan pakastimeen vihannekset päätyvät miltei heti poimimisen jälkeen, joten niiden korkeat vitamiini- ja antioksidanttitasot säilyvät.
Tuloksista kävi ilmi, että terveellisin vaihtoehto on syödä juuri poimittuja hedelmiä, vihanneksia tai marjoja. Pakastetuotteet saattavat kuitenkin olla terveellisempiä kuin kaupassa 'tuoreena' myytävät vihannekset, jotka ovat kulkeneet pitkän matkan ennen kauppaan päätymistään.
Esimerkiksi pakasteparsakaalissa oli enemmän C-vitamiinia, luteiinia ja neljä kertaa runsaammin beetakaroteenia kuin kaupan vihanneshyllystä löytyneessä parsakaalissa, jossa kuitenkin oli enemmän polyfenoleja.
Pakasteporkkanoissa puolestaan oli kolminkertainen määrä luteiinia ja tuplasti enemmän karoteenia kuin tuoreessa porkkanassa. Pakastetuissa ruusukaaleissa oli enemmän kaikkia ravintoaineita, mutta esimerkiksi tuore pinaatti oli monilta osin parempaa kuin pakastettu.
Tutkimukset suorittivat itsenäisesti Leatherhead Food Research sekä Chesterin yliopisto, mutta tutkimuksen rahoittamisen hoiti pakastevihannesyhdistys British Frozen Food Association.
(MTV3)
Lähde: Daily Mail
Uusimmat
-
06:28
Vauva löysi äidin mielialalääkkeet ja joutui viikoksi hengityskoneeseen – valehtelu pahensi hengenvaaraa
-
06:24
Raju tulipalo Kokemäellä – koira kuoli, asukkaat sairaalaan
-
06:20
NHL-luotsi sai potkut
-
06:15
Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia: "Tämä ei meille käy"
-
06:06
MTV seuraa tulospäivää: Metan tulos yli kaksinkertaistui
-
06:00
Lasten ja nuorten väkivaltarikoksissa hurja kasvu – uhreissa uusi huolestuttava piirre
-
05:55
Juhamatti Aaltonen jakoi kritiikkiä joukkuekaverin tökeröstä teosta – "Riski, en pääse pään sisään"
-
05:50
Pitäisikö rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa laskea? Näin suomalaiset vastasivat USU-gallupissa
-
05:41
Boeing-kone jälleen pelottavassa vaaratilanteessa: Rengas irtosi kiitoradalla
-
05:25
Uutta tietoa Tukholman hyökkäyksestä – naamioituneet epäillyt karussa
-
05:14
Trumpin kuuleminen alkaa korkeimmassa oikeudessa – tästä on kyse
-
00:01
Kelan laskelmat: Näin etuuksien leikkaaminen vaikuttaa työn vastaanottamiseen
-
23:50
Puoluetilaisuuteen hyökättiin Tukholmassa – kolme sairaalaan
-
23:24
Näin Tappara-kapteeni kommentoi Pelicansin törkytekoa – "Lapsus"
-
22:55
Rikard Grönborg jyrisi Pelicansin törkytempusta – tuimia syytöksiä SM-liigafinaalin tapahtumista
-
22:48
Tommi Niemelä murahti Tappara-leirin rajuista syytöksistä: "Minkä helvetin takia?"
-
22:46
Yhdysvallat lähettänyt salaa Ukrainaan pitkänkantaman ohjuksia
-
22:40
Zelenskyi: 16 Venäjälle vietyä ukrainalaislasta päässyt takaisin
-
22:32
Ruotsi sai tuta Leijonien kovuuden – jälki oli kylmää
-
22:20
Harkovassa asuva Nika ei aio lähteä kaupungista, vaikka Venäjä on tuhonnut hänen baarinsa jo kolmesti
-
Lataa lisää