Tutkimukset väittävät: Pakastevihannekset tuoreita terveellisempiä?

Voivatko pakastevihannekset olla terveellisempiä kuin kaupan vihanneshyllyiltä löytyvät syötävät? Näin ainakin tuoreet tutkimukset väittävät.

Pakastemarjat- ja vihannekset voivat olla tuoreita terveellisempiä, paljastavat tuoreet tutkimukset. Pakasteherkuissa saattaa nimittäin tutkimusten mukaan olla enemmän vitamiineja sekä syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja.

Kahden itsenäisen tutkimuksen tulokset paljastivat, että terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita löytyi kaikista pakastetuotteista: niin pakasteparsakaalista kuin pakastetuista porkkanoista ja mustikoistakin.

Kahdessa kolmasosassa tutkituista pakastetuotteista oli tuoreita enemmän muun muassa C-vitamiinia, polydenoleita, antosyaaneja, luteiinia ja beetakaroteenia. Näiden antioksidanttisten yhdisteiden tiedetään estävän syöpää sekä tukevan kehon, aivojen, ihon ja silmien toimintaa.

Poimimisesta pitkä matka kauppojen hyllyille

Vaikka ruokakauppojen hedelmä- ja vihanneshyllyt saattavat olla täynnä herkullisen värisiä tuotteita, ovat ne saattaneet lojua varastossa jo pitkään. Mitä pidempään tuotteita säilytetään, niin kaupassa kuin kotona, sitä enemmän niistä häviää ravintoaineita. Sen sijaan pakastimeen vihannekset päätyvät miltei heti poimimisen jälkeen, joten niiden korkeat vitamiini- ja antioksidanttitasot säilyvät.

Tuloksista kävi ilmi, että terveellisin vaihtoehto on syödä juuri poimittuja hedelmiä, vihanneksia tai marjoja. Pakastetuotteet saattavat kuitenkin olla terveellisempiä kuin kaupassa 'tuoreena' myytävät vihannekset, jotka ovat kulkeneet pitkän matkan ennen kauppaan päätymistään.

Esimerkiksi pakasteparsakaalissa oli enemmän C-vitamiinia, luteiinia ja neljä kertaa runsaammin beetakaroteenia kuin kaupan vihanneshyllystä löytyneessä parsakaalissa, jossa kuitenkin oli enemmän polyfenoleja.

Pakasteporkkanoissa puolestaan oli kolminkertainen määrä luteiinia ja tuplasti enemmän karoteenia kuin tuoreessa porkkanassa. Pakastetuissa ruusukaaleissa oli enemmän kaikkia ravintoaineita, mutta esimerkiksi tuore pinaatti oli monilta osin parempaa kuin pakastettu.

Tutkimukset suorittivat itsenäisesti Leatherhead Food Research sekä Chesterin yliopisto, mutta tutkimuksen rahoittamisen hoiti pakastevihannesyhdistys British Frozen Food Association.


(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja