Mainos

Tutkimuksen pysäyttävä tulos: Sadattuhannet ovat kokeneet työssään ikäsyrjintää

Ikäsyrjintä häiritsee työllistymistä Suomessa. Eniten ikäsyrjintää kohtaavat työuransa loppupäässä olevat ihmiset, mutta nuoretkaan eivät ole siltä turvassa.

Phillip Morris Finlandin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 83 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ikäsyrjintä vaikeuttaa ikääntyvien työntekijöiden työllistymistä.

– Lähes 350 000 suomalaista kokenut ikäsyrjintää työpaikallaan, selviää tutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista lähes puolet (49%) pitää ikäsyrjintää vakavana tai ainakin jonkinasteisena ongelmana Suomessa. Nuorten työllistymiseen ikäsyrjinnän uskoo vaikuttavan noin kolmasosa (34%) ihmisistä.

– Vakavimpana ongelmaa pitävät keski-ikäiset, toteaa TNS Gallupin johtaja Sakari Nurmela.

Joka viides vastaaja kokee, että ikäsyrjintää esiintyy omalla työpaikalla melko paljon tai jonkin verran.

– Ikäsyrjintä on ongelma Suomessa ja haluamme, että aiheesta keskusteltaisiin enemmän, toteaa Philip Morris Finlandin yhteiskuntasuhdejohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Henkilökohtaisesti ikäsyrjintää työpaikallaan ilmoittaa kokeneensa 14 prosenttia vastaajista. Tilastokeskuksen toukokuun työvoimatutkimuksen 2,45 miljoonan työllisen määrään suhteutettuna ikäsyrjintää kokeneita työntekijöitä on Suomessa siis noin 343 000.

Eniten ikäsyrjintää sanovat kokeneensa 55-64-vuotiaat (21%) sekä alle 25-vuotiaat (17%). Ikäsyrjintäkokemuksia on eniten pääkaupunkiseudulla työskentelevillä naisilla.

– Ikäsyrjintä ei ole vain vanhempien työntekijöiden ongelma. Myös vastikään työmarkkinoille tulleilla voi olla tällaisia kokemuksia, Nurmela sanoo.

Tutkimusaineisto kerättiin TNS Gallupin vastaajapaneelissa Gallup Forumissa 10.-20.6.2016. Kysely kohdistettiin työelämässä mukana oleville ja tutkimukseen osallistui 1057 vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.