Tutkijoiden raju ennustus: Facebook menettää jopa 80 prosenttia käyttäjistään

Tutkijat ennustavat karua tulevaisuutta yhteisöpalvelu Facebookille.

Princetonin yliopiston tutkijoiden mukaan Facebook tulee menettämään peräti 80 prosenttia käyttäjistään vuoteen 2017 mennessä. Ennen nopeaa kaatumistaan Facebook tulee kuitenkin kasvattamaan käyttäjämääräänsä - aivan kuten kulkutauditkin ennen häviämistään.

John Cannarellan ja Joshua Spechlerin arvio perustuukin niin kutsuttuun tautimalliin: tutkijat selittävät sosiaalisen median käyttäjien aktiivisuutta ja palvelujen elinkaarta tartuntataudeista tuttujen mallien kautta.

- Ideoiden, kuten tartuntatautienkin, on todettu leviävän nopeasti ihmisten välillä, kunnes ne äkillisesti kuolevat, tutkijat kirjoittavat.

Time-lehden mukaan Facebook-käyttäjän "parantuminen" eli yhteisöpalvelusta poistuminen vaatii kontaktia sellaisen henkilön kanssa, joka ei käytä Facebookia. Tautiteorian mukaan käyttäjät menettävät siis kiinnostuksensa palveluun sitä mukaan, kun heidän tuttavansakin lopettavat sen käyttämisen. 

Mallin avulla on selitetty myös esimerkiksi MySpace-palvelun nousu ja kaatuminen. Tutkijat ovat käyttäneet teoriassaan Googlen keräämiä tietoja, jotka ovat kaikkien saatavilla. 

Viime aikoina on jo julkaistu useita tutkimuksia, joiden mukaan nuoret ovat jo alkaneet poistua Facebookista.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja