Mainos

Ayahuasca-rituaaliin osallistuneet suomalaiset kertovat: "Oksensin rajusti, sitten tuli rauhallinen ja hyvä olo"

– Tuntui, että putoaisin tästä todellisuudesta pohjattomaan kaivoon. Pudotessa näin matelijamaisia olentoja. Se ei ollut pelottavaa, mutta hyvin erilaista mihinkään aiempaan kokemaani verrattuna. Minut piti osittain kiinni todellisuudessa kokoajan kuulemani shamaanin laulu. Laulu kuulosti ihanalta.

Näin kuvailee noin 40-vuotias suomalainen Anja (nimi muutettu) ensikokemustaan Perun Amazonin sademetsässä nautitusta ikivanhasta ayahuasca-yrittijuomasta. Juoma aiheuttaa näkyjä, muuttaa kokemusta ajasta ja tilasta sekä voimistaa tunteita ja tuntemuksia. Monille kokemus on erityisen hengellinen.

Anja tutustui aineeseen sattumalta opiskellessaan Perussa, mutta useat lähtevät matkalle erityisesti tämän erikoisen kokemuksen perässä.

Liikkeellä myös huijarishamaaneja

Erilaiset Amazonin shamaaniuskonnot sekä niistä vaikutteita saaneet uskontoja yhdistävät uskonnolliset yhteisöt käyttävät kotimaissaan laillista psykedeelistä keitosta pyhänä sakramenttina. Viime vuosina myös uteliaat länsimaalaiset turistit ovat matkustaneet hakemaan samoja kokemuksia. 

Turismi on jo niin suurta, että moni paikallinen on nähnyt siinä hyvän bisneksen. Siinä missä ayahuasca-seremonioita tarjoavat asiaan vihkiytyneet shamaanit, on liikkeellä myös puoskareita, joiden keitokset voivat olla jopa hengenvaarallisia. 

BBC:n mukaan kymmenet tuhannet ulkomaalaiset nauttivat vuosittain ayahuascaa Perun ja Kolumbian alueella. 

Vuonna 2014 monet uutissivustot kertoivat yhdysvaltalaisen 18-vuotiaan Kyle Nolanin kuolemasta ayahuasca-seremonian jälkeen. Tapauksessa ei selvinnyt, mikä keitoksessa aiheutti Nolanin kuoleman.

Suomessa, kuten monissa muissakin maissa ayahuasca vaikuttavine aineineen on kielletty huumausaineena.

"Se täyttää jotain hengellistä aukkoa minussa"

Kolmikymppinen Mika Sutinen on matkustellut ayahuasca-seremonioissa niin Etelä-Amerikassa kun esimerkiksi Espanjassa.

– Olen saanut lapsena uskonnollisen kasvatuksen, ja minulla on aina ollut taipumusta ja mielenkiintoa henkisiä kysymyksiä kohtaan, hän kertoo kiinnostuksestaan kasvijuomaa kohtaan.

Kiinnostus päätyi kokeiluun, kun hän tapasi Espanjassa paikallisia ayahuascaa seremoniallisiin tarkoituksiin käyttäviin Santo Daime -kirkon jäseniä, ja on siitä pitäen osallistunut seremonioihin säännöllisesti. Hän kertoi huomanneensa kokemusten täyttävän jotain ”hengellistä aukkoa” sisällään, mihin ei muualta ollut täyttymystä löytänyt.

– Ensimmäisestä kerrasta lähtien tiesin, että tämä tulee tavalla tai toisella olemaan osa elämääni.

Vastaavista kokemuksista kertoi MTV Uutisten haastattelema Benny Smeds. Hänen masennuksesta kärsinyt ystävänsä oli vaihtoehtohoitoja kokeillessaan saanut eräältä shamaanilta neuvon kokeilla ayahuascaa. 

Asian tutkimisen päätteeksi kaksikko suuntasi Alankomaihin, jossa he osallistuivat paikallisen kirkon seremoniaan. Matkalla hän näki niin muistoja lapsuudestaan, suojelevia enkeleitä ja valoja sekä kohtasi esivanhempiaan. Luonnosta ja henkisistä kysymyksistä kiinnostunut Smeds arvostaa kokemustaan suuresti.

– Ayahuasca vei minut takaisin kotiin, näyttäen minulle kuka olen, hän kuvailee.

Ayahuascaa on vaikea juoda ja niellä

Ayahuasca-keitosta valmistetaan erilaisin reseptein, mutta kaksi ainesosaa toistuvat perinteestä toiseen. Toinen aineista on DMT-psykedeeliä sisältävät kasvit. Lisäksi keitokseen on laitettava paikallista liaania, sillä ilman sitä DMT ei toimi.

Sutisen kokemuksen mukaan väriltään rusehtavat ja maultaan kitkerät keitokset vaihtelevat keittäjästä ja erästä toiseen paksummista eristä vetisempiin. Makua hän kuvailee epämiellyttäväksi, pahaksikin.

Anja on samoilla linjoilla.

– Juoma oli mustaa ja jugurttimaista. Maku oli karvas, makea ja yrttinen, aivan hirveä makusekoitus. Oli vaikeaa saada nielaistuakaan, hän kuvailee.

Shamaani opastaa "matkalla"

Sekä shamanistiset että kirkkojen järjestämät rituaalit sisältävät haastateltujen mukaan lauluja, jotka ohjaavat kokemusta. Shamaanien vetämissä seremonioissa vain shamaani laulaa, kirkoissa taas laulu ja soitto tehdään yhdessä, pyytäen lauluissa esimerkiksi opastusta, suojelua ja anteeksiantoa katolisilta pyhimyksiltä.

Shamanistisissa rituaaleissa tärkeää on, että seremonian eräs tärkeä tarkoitus on auttaa shamaania parantamaan siihen osallistuvien vaivoja.

Liemen nauttimisesta vaikutusten alkamiseen kuluu kymmenistä minuuteista tuntiin. Monesti fyysisinä vaikutuksina voi tulla uneliaisuutta, outoa oloa ja pahoinvointia. Näköhavainnot voivat myös muuttua, ja esimerkiksi esineiden pinnat katsoessa liikkua. Myös kokonaisvaltaisemmat näköharhat ovat mahdollisia. Sutinen kuvailee tilaa unenomaiseksi.

Aine aiheuttaa rajua oksentamista

Samalla kun ihmisen havainnot todellisuudesta muuttuvat, myös pään sisällä tapahtuu. Sutisen mukaan vaikutusten alkaessa moni kokee ahdistaviakin kokemuksia, joihin liittyy pelkoa kontrollin tai järjenkin menettämisestä.

– On todella tyypillistä alussa pelätä, että onko tämä minulle hyväksi tai vaarallista. Tuntemukset tulevat yleensä alkuvaiheessa, ja oksentaminen lieventää oloa, Sutinen sanoo.

Pahoinvointi toistuu monissa kertomuksissa, ja se yltyy monesti oksentamiseen tai jopa ripuliin.

– Sitten kun aloin oksentaa, ei sille tullut loppua. Koin sen litkun tosi vahvasti kehossani ja minun piti saada se ulos. Minulta meni ajantaju, mutta tuntuu että olisin oksentanut useita tunteja, Anja kertoo.

Oksentamisen uskotaan puhdistavan kehoa ja mieltä. Smedsin mukaan se tuntuu raskaalta, mutta myös puhdistavalta. Vaikka oksentaessa tuntui, kun olisi ”juossut maratonin sekunissa”, tuntui sen jälkeen, että voisi ”juosta kymmenen lisää”.

Sutisen mukaan pelon tunteiden jälkeen tulee rauhan ja hyvän olon tunne.

– Että kaikki on perustavalla tavalla juuri niin kuin pitää. Siinä vaiheessa kokee monesti voimakasta yhteyttä muihin seremonian osallistujiin, ja tavallaan koko maailmankaikkeuteen, hän kuvailee.

Hän korostaa tärkeänä sitä, että ayahuasca-seremoniat tehdään yhdessä muiden ihmisten kanssa. Muut ihmiset tuovat henkistä tukea ja opastusta, ja kokemusten ajaminen auttaa myös epämiellyttävien kokemusten käsittelyssä.

– Ihmisellä ei ole välttämättä keinoja käsitellä pelottavia, alitajunnasta tulevia tunteita yksin, mikä voi jättää jälkikäteen hämmentyneen olon. Monesti keskusteluissa tulee ilmi, että muillakin on ollut vastaavia, ja se saa ne tuntumaan huomattavasti mielekkäämmiltä, hän kertoo.

Anja vastaavasti kertoo kokeneensa tärkeäksi, että tiesi ystävän olleen hänen kanssaan shamaanin majassa.

"Olen ateisti, mutta kokemus muutti ajatuksiani"

Kaikki haastatellut kertovat seremonioiden muuttaneen elämäänsä. Smeds kertoo, ettei koskaan ole kokenut niin paljon rakkautta kuin seremonian jälkeen, joissa hänen kokemuksensa keskiössä oli kaiken rakkaus. Hänelle kokemus opetti, että jokainen on vastuussa elämästään, mutta se tulee elää rakkauden kautta. Hän koki saaneensa ayahuascalta myös ”ohjeita” elämäänsä, esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen.

Myös Anja kertoi kokeneensa syvällisiä rakkauden ja lempeyden kokemuksia, voimakkaampina kuin koskaan aiemmin on kokenut. Kokemuksen aikana hän koki äkkiä istuvansa majassa, pidellen sylissään itseään lapsena. Omalle lapsiminälleen hän puhui todella lempeästi ja ymmärtävästi.

– Muutamia päiviä oli henkisesti puhdistunut, sellainen superseesteinen.

Kokemus muutti myös hieman hänen maailmankuvaansa. Hän kuvailee itseään täydeksi ateistiksi ja rationalistiksi, mutta kokemuksen hengellisyys on muuttanut hänen suhtautumistapaansa maailmaan: nykyään hän ajattelee, että maailmassa voi olla muitakin todellisuuksia.

– Hymyilyttää sanoa tämä, koska se on järjetöntä: rationaalisesti tiedän, että se aine vain vaikutti aivokemiaani, mutta se kokemus oli niin vahva. Olen todella onnellinen, että tein sen. Menin pään sisällä sellaisiin sfääreihin, etten tiennyt sellaisia olevan olemassakaan, hän toteaa.

"Ei aine itsessään ketään muuta, vaan konkreettiset muutokset on tehtävä itse"

Myös Sutinen kertoo kokeneensa merkittäviä kokemuksia seremonioiden aikana. Hän näki erään kokemuksensa aikaan itselleen silloin läheisen naisen hymyilevät, onnelliset kasvot.

– Ymmärsin yhtäkkiä mitä ehdoton rakkaus on: antamista ilman salattuakaan toivetta siitä, että saisi jotain takaisin. Onnea toisen hyvinvoinnista. Tuon jälkeen olen yrittänyt oppia rakastamaan ehdoitta, ja tulla rakastetuksi ilman menettämisen pelkoa, hän kuvailee.

Hän toivookin seremonioista apua tehdä elämässään muutoksia parempiin suuntiin. Hänestä kokemukset ovat kasvattaneet voimakkaasti hänen haluaan pitää itsestään huolta, lopettaa tupakointi ja muuttaa ruokavalioita. Hän kuitenkin painottaa, ettei ayahuasca itsessään ketään muuta, vaan konkreettiset muutokset on tehtävä itse, arkielämässä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.