Tutkijat selvittivät salaisuuden: Tämän takia voikukat leviävät niin tehokkaasti

Voikukkien leviämistapa selvitettiin 1:50

Voikukka on jokaisen puutarhurin tuttu ja kaikki tietävät, miten tehokkaasti voikukka leviää. Aiemmin ei ole tiedetty, mihin voikukan uskomattoman tehokas levittäytymiskyky perustuu, mutta nyt tutkijat ovat selvittäneet sen.

Miten voikukat pystyvät levittämään siemeniään niin kauas ja tehokkaasti? Edinburghin yliopiston tutkijat ovat nyt selvittäneet tämän mysteerin. Tutkimus julkaistiin 17. lokakuuta Nature-lehdessä.

Tutkijat havaitsivat, että salaisuus on voikukan haituvissa. Vaakasuorat tuulet tarttuvat niihin hyvin ja siemenet lentävät pidemmälle. Tutkijat löysivät aiemmin tuntemattoman liikkumismallin.

– Virtausmekaniikka on hyvin perinteinen tieteenala. Virtauksia on tutkittu Leonardo da Vincin ajoista lähtien. Ajatus siitä, että olemme löytäneet jotain täysin uutta, niin yksinkertaista ja ilmeistä, on hämmästyttävää, huomauttaa yliopistonlehtori Ignazio Maria Viola Edinburgin yliopistoon kuuluvasta Energiajärjestelmät-instituutista (Institute for Energy Systems).

Tutkijat rakensivat pystysuuntaisen tuulitunnelin havainnoidakseen voikukan siemenen lentoa. He huomasivat kuplan tai pyörrekehän, joka liikkuu siemenen edellä.

Voikukan haituvat hyödyntävät pyörrevirtauksia

Lentokoneet välttelevät pyörretuulia, jotta lento sujuisi tasaisesti. Voikukan haituvat sen sijaan käyttävät pyörteitä hyväkseen ja liikkuvat niiden avulla nopeammin.

– Minua on alkanut yhä enemmän kiinnostaa, miten voi lentää käyttäen hyväkseen pyörteitä sen sijaan, että välttelisi niitä kuten perinteinen virtausmekaniikka opastaa, sanoo Viola.

Tutkijat miettivät jo, miten havaintoa voisi hyödyntää. Suunnittelupöydällä on ilmanlaatua mittaavia mikrolennokkeja, jotka liikkuisivat hyödyntäen pyörrevirtauksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat