Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkijat selvittivät: Hyödyt irti mustikasta parhaalla tavalla

Shutterstock
Julkaistu 04.11.2013 17:02

Tuoreen tutkimuksen mukaan mustikat kannattaisi ehkä syödä sellaisenaan ilman kypsentämistä.

Mikä on lempitapasi nauttia mustikat? Nautitko mustikoita sellaisinaan tai heitätkö niitä kaurapuuron joukkoon? Jos nimittäin nautit mustikoista eniten piirakan tai muffinsien täytteenä, et ehkä saa niistä irti kaikkia terveyshyötyjä. Näin ainakin väittää tuore tutkimus.

Readingin, Düsseldorfin ja Northumbrian yliopistojen tutkijat saivat selville, että mustikoiden kuumentaminen saattaa vaikuttaa niiden polyfenolitasoihin. Joidenkin polyfenolien määrä laski ja joidenkin nousi kypsennyksen vuoksi. Polyfenolit ovat yhdisteitä, joiden uskotaan antavan muun muassa mustikoille niiden lukemattomat terveyshyödyt.

Huomattiin, että esimerkiksi antosyaanit vähenivät kymmenellä prosentilla, kun mustikoita paistettiin esimerkiksi uunissa tai kun niitä sisältävän taikinan annettiin kohota. Sen sijaan fenolihappojen määrä kuitenkin nousi ja kversetiinien määrään kypsennys ei vaikuttanut mitenkään, joten kaikkia terveyshyötyjä ei piirakan leipominen kumonnut.

Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta voidaan selvittää, miten polyfenolien muutokset lopulta vaikuttavat kehoon.

Aiemmin on huomattu esimerkiksi, että parsakaalin syöpää tuhoavat entsyymit katoavat kypsentäessä. Tomaatti on kuitenkin esimerkki vihanneksesta, jonka terveyshyödyt vain kasvavat kypsennyksen myötä.


(MTV3)

Lähde: Huffington Post

Lisää aiheesta:

Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjäTutkijat löysivät apukeinon muistin parantamiseen – kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneitaMitä tapahtuu, jos nielee vesimelonin siemeniä? Asiantuntijat kertovat: "Kaikki riippuu siitä..."Tätä metsän herkkua kannattaa syödä aamupalaksi – täyttää vatsan paremmin kuin liha!Nieletkö vitamiinit kahvin kanssa? Paha virhe!6 hyvää syytä syödä mustikoita – uskomattomat terveysvaikutukset!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • 12:01
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän tuotteen Puuilosta? Tärkeä huomio!

  • 09:07
    Väsymys

    Etkö meinaa herätä aamuisin? Unilääkäri neuvoo, miten käytät kirkasvalolamppua oikein

  • 06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen