Tutkijat selvittivät: Hyödyt irti mustikasta parhaalla tavalla

Tuoreen tutkimuksen mukaan mustikat kannattaisi ehkä syödä sellaisenaan ilman kypsentämistä.

Mikä on lempitapasi nauttia mustikat? Nautitko mustikoita sellaisinaan tai heitätkö niitä kaurapuuron joukkoon? Jos nimittäin nautit mustikoista eniten piirakan tai muffinsien täytteenä, et ehkä saa niistä irti kaikkia terveyshyötyjä. Näin ainakin väittää tuore tutkimus.

Readingin, Düsseldorfin ja Northumbrian yliopistojen tutkijat saivat selville, että mustikoiden kuumentaminen saattaa vaikuttaa niiden polyfenolitasoihin. Joidenkin polyfenolien määrä laski ja joidenkin nousi kypsennyksen vuoksi. Polyfenolit ovat yhdisteitä, joiden uskotaan antavan muun muassa mustikoille niiden lukemattomat terveyshyödyt.

Huomattiin, että esimerkiksi antosyaanit vähenivät kymmenellä prosentilla, kun mustikoita paistettiin esimerkiksi uunissa tai kun niitä sisältävän taikinan annettiin kohota. Sen sijaan fenolihappojen määrä kuitenkin nousi ja kversetiinien määrään kypsennys ei vaikuttanut mitenkään, joten kaikkia terveyshyötyjä ei piirakan leipominen kumonnut.

Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta voidaan selvittää, miten polyfenolien muutokset lopulta vaikuttavat kehoon.

Aiemmin on huomattu esimerkiksi, että parsakaalin syöpää tuhoavat entsyymit katoavat kypsentäessä. Tomaatti on kuitenkin esimerkki vihanneksesta, jonka terveyshyödyt vain kasvavat kypsennyksen myötä.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat