Tutkijat paljastivat uuden havainnon: Aivolaskimotukosten ilmaantuvuus lähes samaa luokkaa Pfizerin ja Astra Zenecan rokotteen saaneilla

Koronarokotteiden hyytymishäiriöt erittäin harvinaisia, koronasairaus merkittävämpi uhka – Fimean ylilääkäri haastattelussa 3:27
Katso myös: Fimean ylilääkäri kommentoi erittäin harvinaisia hyytymishäiriöitä

Tutkimuksen esipainos julkaistiin tällä viikolla, mutta tulokset ovat herättäneet kysymysmerkkejä jo nyt.

Oxfordin yliopiston tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa on havaittu, että harvinaisten veren hyytymishäiriöiden määrä näyttää olevan hyvin samanlainen heillä, jotka saavat mRNA-rokotteen verrattuna Astra Zenecan rokotteen saaviin.

Asiasta uutisoi muun muassa CBS News. Tutkimuksesta on julkaistu vasta esipainos, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu.

Aineisto osoittaa, että Pfizerin ja Modernan koronarokotusten jälkeen aivolaskimotukosten ilmaantuvuus oli neljä tapausta miljoonaa rokotettua kohden. Astra Zenecan kohdalla ilmaantuvuus oli viisi tapausta miljoonaa rokotettua kohden.

Tutkimusaineiston mukaan tapausten ilmaantuvuus on siis pitkälti samaa luokkaa rokotteiden välillä.

Tulokset ovat herättäneet jo nyt reaktioita. CBS Newsin mukaan Pfizer on kiistänyt tulokset samalla, kun Yhdysvaltain tartuntatautien asiantuntijat ovat luonnehtineet niitä hämmentäviksi.

Myös tutkimuksessa mukana olleet tutkijat myöntävät, että eri rokotteiden tulosten vertailuun on suhtauduttava varauksella, sillä tietojen ja tulosten keruu on yhä kesken.


Lue myös:

    Uusimmat