Tutkijat löysivät syyn migreenille altistumiseen

Uusi migreenitutkimus tuo toivoa kiusallisesta päänsärystä kärsiville.

Cambridgen Welcome Trust Sanger -instituutin tutkijat ovat löytäneet ihmisen DNA:sta viisi eri aluetta, joiden geenit altistavat migreenin puhkeamiselle. Tutkimusryhmän mukaan löydettyjen alueiden jatkotutkimukset voivat auttaa ymmärtämään migreenin syitä ja seuraamuksia, kertoo BBC News.

Migreeni on yleisin toistuvan päänsäryn syy ja myös yleisin neurologinen syy lääkärin vastaanotolla käymiseen. Migreeniä sairastaa noin 15 prosenttia väestöstä, mikä tarkoittaa yksistään Euroopassa 41 miljoonaa ihmistä.

Päätä tyypillisesti edestä tai toiselta sivulta kiristävää kivuliasta migreeniä on vaikeaa tutkia, sillä migreenikohtausten välillä ihmiset ovat yleensä muuten täysin terveitä.

Tutkijaryhmä vertasi yli 100 000 ihmisen DNA-näytteitä toisiinsa. Mukana oli sekä migreeniä sairastavia että sairastamattomia tutkittavia.

Tutkijat uskovat, että monet migreeniin liitetyt geenit ovat yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat aivosolujen toimintaan. Reaktion seurauksena aivoissa laukeaa migreenin oireet.

Tutkimuksessa mukana olleen tohtori Padhraig Gormleyn mukaan migreenin varsinaista aiheuttajaa ei kuitenkaan ole vielä löydetty.

– DNA:n viisi uutta geneettistä aluetta lisäävät altiutta migreenin kehittymiselle. Yhteensä alueita on löydetty jo 12. Uskomme, että alueita on paljon enemmän, joten työsarkaa riittää, Gormley kertoo.

Uutta löydöstä on kuvailtu tärkeäksi tutkimuksen suunnannäyttäjäksi, mutta mahdollisen migreenin parannuskeinon kehittelemiseen saattaa Gormleyn mukaan mennä vielä vuosia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja