Tutkijat löysivät Madagaskarilta jo sukupuuttoon kuolleeksi luullun harvinaisen kauniin kameleontin – edellinen lajin edustaja oli nähty saarella 100 vuotta sitten

1:07
Tutkijat löysivät kauan kadoksissa olleen kameleonttilajin – näin vekkulilta otus näyttää!

Tiedemiehet ovat löytäneet Intian valtameressä sijaitsevalta Madagaskarin saarelta kameleontin, joka on nähty viimeksi 100 vuotta sitten. Kauniin liskoeläimen oli luultu jo kuolleen sukupuuttoon.

Tapauksesta uutisoineiden CNN:n ja aikakauslehti U. S. Newsin mukaan löydön teki saksalaisista ja madagaskarilaisista tutkijoista koostunut ryhmä.

Tutkijat havaitsivat maaliskuisen tutkimusmatkansa yhteydessä useita lajin edustajia.

Salamandra-lehdessä julkaistun raportin mukaan Voeltzkowin kameleontin geneettinen analyysi osoitti, että se on likeistä sukua Labordin kameleontille, joka sekin elää Madagaskarilla.

Tutkijat uskovat, että molemmat matelijat elävät lyhyen elämänsä vain sadekaudella. Ne kuoriutuvat munista, kasvavat nopeasti, taistelevat elintilasta, pariutuvat ja kuolevat jo muutaman kuukauden päästä syntymästään.

– Nämä eläimet ovat käytännössä selkärankaisia päiväkorentoja, saksalaisen Baijerin luonnonhistoriallisen museon intendentti Frank Glaw kuvailee.

Naaraskameleontti hurmasi väreillään ja kuvioillaan

Tutkijoiden mukaan naaraspuolinen Voeltzkowin kameleontti dokumentoitiin nyt vasta ensimmäisen kerran. Tutkijat huomasivat, että sen värit ja kuviot muuttuvat erityisen näkyviksi, kun se oli stressaantunut tai raskaana sekä kohdatessaan uroskameleontteja.

Voeltzkowin kameleontti löytyi alun perin vuonna 1893. Tutkijat sanovat sen elinympäristön olevan vaarassa kadota metsien hävittämisen takia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja