Tutkijat: Estoniasta on tulossa maailman tutkituin laivan hylky – vie voiton Titanicistakin

0:39
Viranomaiset julkaisivat ennennäkemätöntä materiaalia Estonian vaurioista – tältä tuntemattomat repeämät hylyssä näyttävät

Estoniasta on todennäköisesti tulossa maailman tutkituin laivan hylky.

Näin arvioi Ruotsin onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Jonas Bäckstrand, joka antaa lausuntonsa onnettomuutta tutkivan lautakunnan julkaisemassa tiedotteessa.

Estonia saattaa näin siis viedä voiton jopa kuuluisasta "rautavuori" Titanicista, joka upposi vuonna 1912 vieden yli 1500 ihmistä mukanaan meren syvyyksiin.

– Todennäköisesti Estonian hylystä tulee maailman tutkituin hylky. Vastaavan mittaluokan tutkimuksia ei ole tehty edes Titanicilla, Bäcklund toteaa.

Bäcklund huomauttaa, että myös tekniikan kehittymisellä on oma osuutensa.

– Meillä on ollut mahdollisuus käyttää huipputeknologiaa hylyn ja sitä ympäröivän merenpohjan tutkimukseen. Tästä keräämämme tieto ja kokemus luo hyvän pohjan merenalaiselle tutkimukselle myös tulevaisuutta ajatellen.

Seuraavana vuorossa ovat muun muassa ferromagneettiset tutkimukset ja laserskannaukset. Myös merenpohjan virtauksien seurantaa jatketaan.

Laivasta aiotaan myös luoda digitaalinen kopio – kaksos-alus.

Hylyn luokse on lähetetty myös Tuukritööde OÜ:n robotti, joka on kesän aikana kuvannut hylkyä ja sen ympäristöä.

Onnettomuudesta selvinneille aiotaan myös tehdä lisää haastatteluja.

Estonia upposi syyskuussa 1994 ja turmassa menehtyi 852 ihmistä. Tuolloin Itämerta riepotteli kova myrsky, mutta Estonian uppoamisesta on vuosien varrella esitetty myös erilaisia salaliittoteorioita.

2:13:24
Katso video: näin tutkijat kertoivat löydöksistä tiedotustilaisuudessa.

Katso myös video: Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten.

1:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja