Tutkijat eivät meinanneet uskoa silmiään: Afrikasta löydettiin kääpiökirahveja – "Rehellisesti sanoen aluksi luulin niitä kuvamuokkaukseksi"

Tutkijat ovat löytäneet harvinaisia kääpiökirahveja Namibiasta, Angolasta, ja nyt myös viimeisimpänä Ugandasta. 

– Olimme kaikki todella yllättyneitä, kertoo suojelujärjestö Giraffe Conservation Foundationin perustaja Julian Fennessy Ugandasta.

Ensimmäistä kertaa kääpiökirahvi löydettiin vuonna 2015 Namibiassa, ja muutama vuosi myöhemmin Angolassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Kun kuvat kääpiökirahveista alkoivat levitä internetissä, moni luuli kuvia manipuloiduiksi.

– En uskonut sitä aluksi. Rehellisesti sanoen luulin aluksi, että ne ovat kuvamuokkauksia, sanoo Save Giraffes Now -järjestön asiantuntija David O’Connor New York Timesille.

Tutkijat selvittivät, miksi kirahvit ovat niin pieniä.

Säkäkorkeudeltaan alle kolmemetrisillä kirahveilla havaittiin luuston kasvuhäiriö, toiselta nimeltään kääpiökasvuisuus. Tämä on ensimmäinen kerta, kun häiriötä on löydetty kirahveilla.

– Meidän täytyy vielä tehdä lisää geenitutkimusta, mutta nämä ovat todellakin kääpiökirahveja, Fennessy kertoo Reutersille.

Kirahvien tulevaisuus huolestuttaa

Tutkijat ovat innoissaan löydöksestä, mutta kääpiökirahveille tulevaisuus ei näytä yhtä valoiselta.

Tutkijat epäilevät, etteivät pienet yksilöt pysty parittelemaan täysikasvuisten lajikumppaneiden kanssa. Yleensä kirahvien säkäkorkeus on 4,5–6 metriä, eli pituuseroa on useampi metri.

Maailman pisimmän eläimen tila on muutenkin huolestuttava; viimeisen 30 vuoden aikana kanta on romahtanut 40 prosenttia. Suurimpia uhkia ovat ihmisväestön levittäytyminen sen elinalueille, ilmaston lämpenemisestä johtuva kuivuus sekä salametsästys.

– Kirahvit ovat todella vaarantuneita. Kutsumme sitä hiljaiseksi sukupuutoksi, Fennessy sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että suojelualueet ovat auttaneet lajin elvyttämisessä viime vuosikymmenellä.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitä kääpiökirahvit näyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat