Tutkijan mukaan näissä eduskuntavaaleissa on jotain poikkeuksellista, josta kaikki puolueet ovat tietoisia

Mikä sai ihmiset liikkumaan vaaliuurnille jo ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä? 2:07
Mikä sai ihmiset liikkumaan vaaliuurnille jo ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä? Katso videolta tunnelmia Kallion virastotalolta.

Tutkijan mukaan puolueet ovat olleet näissä eduskuntavaaleissa varovaisia asettaessaan sanojaan julkisesti. Poikkeuksellista onkin suurten vaaliteemojen ja yliampuvien lupausten puute. 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksestä odotetaan vilkasta, sillä viime eduskuntavaaleissa jo puolet annetuista äänistä annettiin ennakkoon. 

Helsingin Kalliossa ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä käynnistyi eilen vilkkaasti.

– Heti kahdeksalta kun avasimme, lähti reippaasti liikkeelle. Ei ole ollut edes sellaista suvantovaihetta, että kyllä tämä aamupäivä on menty ihan vauhdikkaasti, toteaa Kallion virastotalon vastaava vaalitoimitsija Antti Peltonen.

Ennakkoäänestäminen on Suomessa mahdollista tiistaihin saakka, ja varsinainen vaalipäivä koittaa sitten ensi viikon sunnuntaina. Vuosien saatossa ennakkoäänestämisestä onkin tullut entistä suositumpaa.

– Ennakkoäänestämisen aikana äänestäminen on tietysti kätevää, kun sen voi tehdä ihan missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa riippumatta kunnasta tai vaalipiiristä. Virallisena vaalipäivänä joutuu sitten menemään sille varsinaiselle omalle äänestyspaikalle, toteaa Peltonen.

Yksi ihmisryhmä käy ennakkoäänestämässä enemmän kuin muut

Ketkä sitten käyvät ahkerimmin ennakkoäänestyspaikkojen vaaliuurnilla? Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Theodora Helimäen mukaan ainakin yksi ihmisryhmä erottuu selvästi joukosta.

– Se on eläkeläisten ryhmä. Tämä johtuu ehkä siitä, että yleensä vanhemmat, kokeneemmat äänestäjät tietävät jo etukäteen aika tarkkaan ketä he äänestävät.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– He saattavat olla tapaäänestäjiä – äänestävät samaa puoluetta, ehkä jopa samaa henkilöä vaaleista toisiin. Heillä se äänestyspäätös on tehty jo aikoja sitten, joten mitäpä sen enempää äänestystä pihtaamaan, sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa äänestyskäyttäytymistä selventänyt Helimäki. 

Puoluekohtaisesti ennakkoäänestyksellä on eniten merkitystä suurimmille puolueille. Heidän uskolliset kannattajansa ovat ahkerimpia ennakkoäänestäjiä.

Myös paikkakunnalla on merkitystä äänestyspäätökseen.

– Tiedetään, että pienemmillä paikkakunnilla ihmiset eivät välttämättä pääse äänestämään juuri yhtenä päivänä. Ennakkoäänestyksen jousto auttaa monia esimerkiksi saamaan kimppakyydin äänestyspaikalle.

Ei suuria vaaliteemoja

Helimäen mukaan poikkeuksellisesti näissä vaaleissa ei ole noussut kovinkaan montaa suurta puheenaihetta esille.

– On ollut hiljaisempaa, ei ole noussut mitään suurta vaaliteemaa. Ei ole tehty mitään konkreettisia lupauksia myöskään. Esimerkiksi, että mistä halutaan säästää tai mihin satsataan enemmän rahaa, vaikka on kuitenkin budjetista ollut paljon keskustelua.

Puolueet ovat olleet myös varovaisia asettaessaan sanojaan julkisesti.

– Melkein jokaisen kohdalla talous kiristyy. Nämä ovat niitä isoja kysymyksiä, joista kaikki ovat tietoisia. Ehkä sellainen yliampuva lupaus ei näissä vaaleissa toimi, Helimäki pohtii.

Ennakkoäänestys alkoi - mille puolueille ennakkoäänet ovat erityisen tärkeitä? 9:02
Mitä muuta poikkeuksellista näissä eduskuntavaaleissa on ollut? Miten tutkija kuvailisi nyt käytäviä vaaleja? Katso koko Theodora Helimäen haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat