Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Emeritusprofessori toivoo puolueilta selkeämpiä kantoja aluevaaleihin: "Niin ympäripyöreitä, että jää utuinen kuva, miten puolueet eroavat"

MTV Uutisten aluevaalikyselyn tulokset: Tässä ovat kaksi tärkeintä vaaliteemaa 2:25
MTV Uutisten aluevaalikyselyn tulokset: Tässä ovat kaksi tärkeintä vaaliteemaa.

Politiikan tutkija Sami Borgin mukaan ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän perusteella on vaikea päätellä, mihin aluevaalien äänestysprosentti tulee asettumaan.

Vaalikommentaattorina tunnettu Borg arvioi, että joulun ja vuodenvaihteen lyhentämä kampanja-aika saattaa johtaa siihen, että kansalaiset lykkäävät äänestyspäätöstään. Hänen mukaansa pitää odottaa varsinaiseen vaalipäivään, jotta nähdään, kuinka hyvin puolueet onnistuvat aktivoimaan kaikkein epävarmimpia äänestäjiä.

–  Meillä on ollut nyt niin lyhyt kampanja, että uskallan väittää, että suurin osa kampanjasta on vielä käymättä, Borg arvioi.

Hän huomautti, että ennakkoäänestäjät ovat usein kannoistaan ja osallistumisestaan varmimpia, joten he eivät tarvitse samalla tavalla aktivointia kuin ne, jotka jättävät äänioikeuden käytön viime tinkaan.

Borg kommentoi vaalien asetelmia Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) järjestämässä tilaisuudessa. Paikalla oli myös valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, joka oli Borgin kanssa samaa mieltä siitä, että äänestysvilkkautta on vaikea ennakoida. Syynä epävarmuudelle on, että vaalit järjestetään ensimmäistä kertaa.

Äänestysaktiivisuuden ruokkimiseksi Paloheimo kannusti puolueita esittämään konkreettisia linjauksia.

– Konkreettiset kannanotot aina synnyttävät puolueiden välisiä eroja. Mitä selkeämmin me äänestäjät näemme eroja puolueiden välillä, sitä varmemmin ihmiset lähtevät äänestämään, Paloheimo sanoi.

– Tässä on sellainen riski, että kannanotot eri asioihin ovat niin ympäripyöreitä, että äänestäjille jää utuinen kuva siitä, miten puolueiden linjat oikeasti poikkeavat toisistaan.

Aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona.

Mistä aluevaaleissa päätetään?"Isoja, vähän tylsiä kysymyksiä, mutta tärkeitä" 0:52
Mistä aluevaltuustot todella päättävät?

Lue myös:

    Uusimmat