Mainos

Perhevapaan kertakorvaus pelkkää laastaria tasa-arvolle : "Järjestelmä pitää uusia kokonaan"

Työntekijäjärjestöt eivät innostu hallituksen aikeista kompensoida naisten perhevapaista työantajalle aiheutuvia kustannuksia könttäsummalla.

STTK:n, Akavan ja SAK:n asiantuntijoiden mukaan tarkoitus on hyvä, mutta kertakorvaus ei riitä korjaamaan perhevapaisiin liittyviä tasa-arvo-ongelmia.  

– Perhevapaajärjestelmä pitää uudistaa kokonaan. Pienet keinot eivät vie asiaa eteenpäin, tiivistää STTK:n johtaja Katarina Murto. 

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esitetään, että naisten perhevapaista aiheutuvia kustannuksia tasataan ensi vuonna 2500 euron kertakorvauksella työnantajille. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan tavoitteena on tukea nuorten naisten tasa-arvoista kohtelua ja työllistymistä. 

Lisäkustannukset rahoitetaan työnantajien sairausvakuutusmaksulla.

"Ei tuo rakenteellista muutosta"

Työntekijäjärjestöt kaipaavat perhevapaajärjestelmään rakenteellisia uudistuksia, jolla kannustettaisiin isiä jäämään kotiin lasten kanssa.  

– Tämä (budjettiehdotus) on laastaria. Sukupuolten väliseen tasa-arvoon kertakorvausmalli ei ole oikea, sanoo Akavan johtaja Maria Löfgren.

Järjestöt ovat luoneet myös omat mallinsa perhevapaajärjestelmien uudistamiseen. Kaikkien työntekijäjärjestöjen tavoitteena on, että isompi osa perhevapaista korvamerkittäisiin isille.  

– Kustannuksien tasausta parannettaisiin myös sillä, että nostettaisiin päivärahan tasoa, sanoo SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta. 

Työantaja saa palkallisista vanhempainvapaista Kelalta päivärahaa, joten työantaja maksaa päivärahan ja palkan välisen erotuksen. Jos päivärahan tasoa nostettaisiin, työantajakustannukset pienenisivät. 

-Tämä ratkaisu olisi teknisesti helpompi, ei tarvitsisi uutta tukimuotoa, Kaukoranta sanoo.

Kertakorvauksen ongelma on myös se, että vanhempainvapaiden kustannukset vaihtelevat yritysten välillä. Esimerkiksi erikoisosaajan korvaamisessa kertasumma on pieni, mutta matalapalkka-aloilla korvaus voi olla jopa ylikompensoiva.  

– Ehdotus on hyvä täsmälääke pienille yrityksille, mutta rakenteellista muutosta se ei tuo, Löfgren sanoo.

"Asenteiden muutos paras vaikutuskeino"

EK:n johtaja Ilkka Oksala ei halua ottaa kantaa siihen, lisääkö budjettiehdotuksen suunnitelma työelämän tasa-arvoa. Hänen mukaansa on tärkeintä hoitaa asiat siten, että työntekijöiden vanhemmuudesta ei koidu työnantajille ylimääräisiä kustannuksia.

Oksalan mielestä paras tapa lisätä tasa-arvoa olisi, että perheissä vanhemmuuden velvoitteet miehen ja naisen välillä jaettaisiin mahdollisimman tasaisesti. 

Oksalan mukaan päätökset pitäisi tehdä perheissä -ei laissa tai työehtosopimuksilla. 

– Yhteiskunnallisella keskustelulla ja asenteiden muutoksia siihen pystyy parhaiten vaikuttamaan, hän sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.