Tutkijaa haukutaan vauvojen editoinnista: Ihmisen DNA:n saksimisen vaikutuksista ei tietoa

Kiinassa ovat mahdollisesti syntyneet ensimmäiset geenimuunnellut vauvat 0:55

Shenzhenin yliopiston apulaisprofessori He Jiankui on raivostuttanut tieteilijöitä ilmoitettuaan manipuloineensa kahden vauvan geeniperimää.

He väittää muokanneensa Luluksi ja Nanaksi kutsuttujen vauvojen geenejä CRISPR-menetelmällä niin, että he ovat immuuneja HIV-tartunnalle. Muut tutkijat ovat tuohtuneet, sillä ohjeistusten mukaan CRISPR-geenieditoria ei saisi käyttää ihmisalkioiden muokkaamiseen.

Time-lehti pohtii asiaa kohun keskelle syntyneiden kaksostyttöjen kannalta, vaikkakaan Hen väitteestä ei ole täyttä varmuutta.

Käytännössä CRISPR-työkalun avulla tutkijat voivat tarkasti leikata ja muokata ihmisen DNA:ta. Menetelmä on kuitenkin uusi, eikä ihmisen DNA:n leikkelyn pitkäaikaisvaikutuksista ole tietoa.  Mikäli tyttövauvat saavat aikanaan lapsia, niin muunneltu perimä saattaa edetä sukupolvelta toiselle. Herääkin kysymys, annetaanko tyttöjen aikuisikään päästessään saada vauvoja.

Kukaan ei tiedä, mitä ennalta arvaamattomia vaikutuksia ihmisgeenien muokkausella on – CRISPR on tarkka, mutta ei suinkaan virheetön menetelmä.

Pennsylvanian lääketieteen koulun professori Kiran Musunuru kritisoi, että geenimanipuloidut vauvat olivat lääketieteellisen kokeilun kohteina ja luultavasti heitä tullaan tutkimaan koko heidän elämänsä ajan.

– Se on aika surullista, hän toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat