Hirvömäisestä projektista syytetty kiinalaistiedemies katosi mystisesti – väitti muokanneensa ensimmäistä kertaa vauvan geenejä

Kiinassa ovat mahdollisesti syntyneet ensimmäiset geenimuunnellut vauvat 0:55

Tutkija, joka kertoi manipuloineensa ensimmäistä kertaa vauvojen geeniperimää, on kadonnut esiteltyään työtään konferenssissa Hong Kongissa viime keskiviikkona.

Shenzhenin yliopiston apulaisprofessori He Jiankui, joka väitti viime viikolla editoineensa ihmisalkion geenejä, on kadonnut.

Yliopisto on kiistänyt väitteet siitä, että mies olisi pidätettynä.

– Juuri nyt mitkään tiedot eivät pidä paikkaansa, yliopiston tiedottaja sanoi South China Morning Post -lehdelle.

Muuta tietoa yliopisto ei Hen opinpaikasta julkaissut.

– Emme voi kommentoida asiaa juuri nyt, mutta jos saamme siitä tietoa, tiedotamme siitä virallisten tiedotuskanaviemme kautta, tiedottaja sanoi.

Kiinalaismedioissa esitettiin viikonlopun aikana tietoja, joiden mukaan yliopiston rehtori olisi hakenut tutkijan takaisin Shenzheniin.

Tietojen mukaan Hetä olisi pidetty kotiarestissa sen jälkeen, kun hän esiintyi konferenssissa Hong Kongissa viime keskiviikkona.

He väitti käyttäneensä Crispr-geenieditointiteknologiaa muokatakseen alkion geenejä niin, että vauva olisi syntyessään immuuni HI-virukselle. Lapsen isä kantoi virusta.

Kiinan terveysviranomaiset tuomitsivat kokeen ja kertoivat, etteivät tienneet siitä mitään. Myös Shenzhenin yliopisto on sanoutunut irti tutkimuksesta. Kiinan viranomaiset ovat määränneet Hen tutkimuskieltoon.

Crispr-Cas9-geenieditointia on pidetty lupaavana teknologiana monien parantumattomien sairauksien hoidossa.

Sitä on testattu ihmisillä niin Yhdysvalloissa kuin Kiinassakin, mutta sen hyödyntämisessä on ollut ongelmia: Crisprin on havaittu myös aiheuttavan syöpää.

Hen katoamisesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat