Mainos

Tutkija väittää muunnelleensa vauvojen geenejä ja poistaneensa HIV-tartunnan mahdollisuuden: Tiedeyhteisö pitää projektia hirviömäisenä – Kiina aloitti tutkinnan

0:55

Kiinassa ovat mahdollisesti syntyneet ensimmäiset geenimuunnellut vauvat, kertoo uutistoimisto AP. Kiinalaistutkija He Jiankui sanoo muokanneensa tässä kuussa syntyneiden kaksoistyttöjen DNA:ta onnistuneesti.

He muokkasi useamman pariskunnan alkioita hedelmöityshoitojen yhteydessä. Hen mukaan hänen tavoitteensa oli poistaa alkioilta mahdollisuus saada HIV-tartunta tulevaisuudessa.

Viime vuosina tutkijat ovat onnistuneet löytämään tavan muunnella ihmisen DNA:ta CRISPS-cas9-tekniikalla. Sitä on kuitenkin käytetty toistaiseksi vain aikuisiin tappavien tautien hoitamiseksi. Jos Hen väite pitää paikkansa, kyseessä on valtaisa mullistus tieteessä.


He kertoi asiasta tänään, mutta sitä ei ole vahvistettu esimerkiksi tieteellisessä julkaisussa. Tapauksesta ovat uutisoineet myös mm. tiedejulkaisu Nature sekä Technology Rewiew.

Kiinan terveysviranomaiset kertoivat maanantaina aloittaneensa tutkimukset Hen väitteistä. Tiedemiehet - ja naiset ympäri maailmaa ovat tuominneet miehen projektin hirviömäiseksi ja vaaralliseksi.

He on kirjoilla Shenzenin teknillisessä yliopistossa varaprofessorina, mutta hän on ollut ilman palkkaa viime helmikuusta lähtien. Yliopisto sanoo olleensa tietämätön miehen projektista.

Yliopiston mukaan Hen projekti rikkoo vakavasti akateemisia standardeja ja alan etiikkaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja