Mainos

Tutkija Yhdysvaltain kouluampumisesta: Tuskin kiristyksiä aselakeihin

Asiantuntijan mielestä Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman on vaikea kiristää aselakeja Yhdysvalloissa.

Obama sanoi eilisen ampumisen jälkeen, että joukkosurmien uhrien ajatteleminen ja heidän puolestaan rukoileminen ei enää riitä. Hän vaati kongressia muuttamaan aselakeja.

– Joka kerta, kun tällaista tapahtuu, tulen tuomaan esiin sen faktan, että aselakeja tulee tiukentaa. En kuitenkaan pysty siihen yksin, Obama sanoi.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että laki suojelee tiukasti amerikkalaisten oikeutta kantaa asetta, vaikka asenteet ovat muuttumassa.

– Viime vuosina mielipide on ruvennut kääntymään aserajoitusten puolelle. Selkeää julkista mielipidettä ei ole vielä kuitenkaan syntynyt. Kongressissa etenkin republikaanipuolue korostaa periaatteellista vapautta kantaa asetta. Monelle se kuvastaa edelleen perusamerikkalaista elämänmuotoa, Aaltola sanoo.

Tutkijan mielestä suhtautuminen aseisiin jakaa yhdysvaltalaisia poliittisesti ja alueellisesti. Valitettavasti myös ampumistapauksiin on maassa totuttu.

– Yhdysvalloissa on selkeä jako liberaalin itä- ja länsirannikon ja republikaanisen sisämaan välillä. Tämä jako hiertää aina, kun aselakeja yritetään muuttaa. Yhdysvallat on tässä asiassa hyvin polarisoitunut maan. Siellä on ampuma-aseväkivaltaa huomattavasti enemmän kuin monessa muussa länsimaassa, esimerkiksi Suomessa, Aaltola sanoo.

Eilen Yhdysvaltain Oregonissa ampuja surmasi ainakin 10 ihmistä koulussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.