Mainos

Miksi aseenkanto-oikeus on yhdysvaltalaisille niin tärkeä? Asiantuntija vastaa

Las Vegasissa tapahtunut Yhdysvaltojen historian pahin joukkoampuminen on jälleen kerran ryöpsähdyttänyt käyntiin keskustelun maan aselainsäädännöstä.

Yhdysvalloissa aselainsäädännössä on osavaltiokohtaisia eroja, mutta kokonaisuudessaan aseiden saatavuuden sääntely on pohjoismaisesta näkökulmasta löyhää.

Pohjois-Amerikkaan erikoistunut emeritusprofessori Markku Henriksson vastasi aamun Huomenta Suomen uutisissa kysymykseen siitä, miksi vapaa aseenkanto-oikeus on yhdysvaltalaisille niin tärkeä.

– Aseenkanto-oikeus on joidenkin mielestä taattu perustuslaissa ja joillekin iso-osa yhdysvaltalaista identiteettiä. Sanoisinko melkein valtiofilosofia; jokaisella tulee olla oikeus vastustaa tyrannia ase kourassa, Henriksson tiivistää kapinoivista siirtokunnista alkusysäyksensä saaneen valtion kansalaisten ajattelua.

Henriksson on skeptinen sen suhteen, että uusinkaan ampumistapaus johtaisi aselakien huomattaviin tiukennuksiin. Tämän puolesta puhuu sekin, että presidentti Donald Trump tunnettaan vapaan aseenkanto-oikeuden puolustajana.

– Keskustelu ehkä hetkeksi kiihtyy, mutta en usko, että lainsäädännöllisiä muutoksia tulee. Tuleva muutos on todennäköisesti se, että aseiden määrä kasvaa, koska esimerkiksi turvatarkastuksia ja turvamiehiä lisätään, Henriksson arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.