Tutkija uskoo Trumpin tuomarinimityksen läpimenoon senaatissa

Amerikkalaistutkija Peter Miller uskoo senaatin lopulta hyväksyvän presidentti Donald Trumpin ehdokkaan Neil Gorsuchin nimittämisen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi.

Millerin mukaan Gorsuch on virkaan pätevä ja arvoiltaan samanlainen kuin edesmennyt tuomari Antonin Scalia, jonka paikka nimityksellä täytetään.

– Vannoutunut konservatiivi korvaa toisen vannoutuneen konservatiivin, Tampereen yliopistossa Fulbright-tutkijana vieraileva Miller sanoo.

Millerin mukaan on vaikea kuvitella mitään, mikä kaataisi Gorsuchin nimittämisen kokonaan. Senaatin demokraatit saattavat viivyttää nimityskäsittelyä, koska heillä ovat tuoreessa muistissa viime kevään tapahtumat. Tuolloin republikaanit eivät suotuneet edes järjestämään kuulemista presidentti Barack Obaman ehdokkaalle Scalian seuraajaksi.

Millerin mukaan on kuitenkin epävarmaa, onko viivytystä mahdollista jatkaa kovin pitkään. Käytännössä vähintään 40 demokraattisenaattorin pitää olla viivyttämisen kannalla, muuten keskustelu voidaan lopettaa.

Gorsuchin nimityksen vahvistaminen kestänee Millerin mukaan joka tapauksessa kuukauden tai pari. Korkeimman oikeuden käynnissä oleva istuntokausi päättyy kesäkuussa.

– Hän ehtii ehkä mukaan vasta istuntokauden lopussa, joten hänen vaikutuksensa voi olla rajallinen, Miller ennustaa.

Näin ollen esimerkiksi paljon puhuttuun aborttioikeuteen lienee odotettavissa muutoksia aikaisintaan ensi lokakuussa alkavalla seuraavalla istuntokaudella.

Tuomari Kennedy paljon vartijana

Millerin mukaan aborttioikeudessa ja muissa kiistanalaisissa kysymyksissä ratkaiseva ääni voi olla 80-vuotiaalla tuomari Anthony Kennedyllä. Hänet lasketaan yleensä oikeuden konservatiiveihin, mutta Kennedy on aiemmissa päätöksissä asettunut ajoittain myös liberaalien kannalle.

– Hän on todennäköisesti tällä hetkellä Washingtonin tärkeimpiä henkilöitä, Miller sanoo.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Gorsuch on toiminut aiemmin juuri Kennedyn avustajana korkeimmassa oikeudessa.

Korkein oikeus tekee täysillä töitä myös nykyisellä kahdeksan tuomarin miehityksellä, ja pöydällä on melko täysi asialista. Miller odottaa mielenkiinnolla muun muassa sitä, saadaanko oikeudelta vuosikymmenten odottelun jälkeen päätös vaalipiirien jaosta, jonka on katsottu epäreilusti hyödyttäneen republikaaneja.

Millerin mukaan on myös mahdollista, että presidentti Trumpin toistaiseksi kiistellyin määräys maahanmuuttorajoituksista nousee oikeuden pöydälle. Liittovaltion hallitus voi valittaa päätöksistä, joilla tuomarit ovat keskeyttäneet presidentin määräyksen toimeenpanon.

– Jos valitustuomioistuimet päätyisivät tässä erilaisiin ratkaisuihin, se lähes takaa sen, että korkein oikeus ottaa asian käsittelyyn, Miller arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat