Trump saanee tahtonsa läpi – korkeimman oikeuden tuomarivalinnalla kauaskantoisia seurauksia

Yhdysvaltain presidentinvaalit saivat viime viikonloppuna takavasemmalta yhden uuden vaaliteeman. Korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin kuolema avasi republikaaneille mahdollisuuden saada oikeuteen yksi konservatiivituomari lisää.

Ei ole kuitenkaan selvää, vaikuttaako tilanne vaalitulokseen. Se riippuu muun muassa siitä, saavatko presidentti Donald Trump ja senaatin republikaanit runnottua nimityksen läpi ennen vaaleja.Trump käytti tuomarinimitystä vaaliteemana myös vuonna 2016, jolloin äänestäjillä oli tiedossa, että vaalien voittaja pääsee nimittämään tuomarin korkeimpaan oikeuteen.

Tilanne voi olla nyt hieman erilainen. Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Anna Kronlundin mukaan on epävarmaa, katsovatko äänestäjät Trumpille voitoksi sen, jos hän onnistuu nimittämään oman ehdokkaansa ennen vaaleja, vai viekö nimityksen pikainen hyväksyminen Trumpilta pois yhden tärkeän valtin.

– Ja miten demokraatit suhtautuvat, onko tämä periaatteessa semmoinen kimmoke heille, että nyt pitää äänestää senaatinvaaleissa, jotta voitaisiin vaikuttaa siihen, että miten tulevaisuudessa nimitykset tehdään.

Konservatiivienemmistö vahvistumassa

Korkein oikeus on Yhdysvalloissa keskeinen osa poliittista järjestelmää. Sen ratkaisut linjaavat lainsäädäntöä merkittävällä tavalla.

Oikeuden kokoonpanolla voi olla kauaskantoisia seurauksia, etenkin kun monet keskeiset ratkaisut ovat tapahtuneet äänin 5–4.

Ginsburg oli oikeuden liberaalisiiven edustaja, ja jos Trump ja republikaanit saisivat nimitettyä hänen seuraajakseen konservatiivituomarin, keikauttaisi se oikeuden tasapainoa entistä vahvemmin konservatiivien suuntaan.

Trump on luvannut ilmoittavansa tuomariehdokkaansa perjantaina tai lauantaina. Todennäköisimpänä valintana pidetään Amy Coney Barrettia.

Nimitys läpäissee senaatin

Kronlundin mukaan nimityksen hyväksymisessä ennen vaaleja tulee kiire, mutta mahdollista se on. Demokraateilla on melko vähän välineitä hidastaa asian käsittelyä senaatissa.

– Ei kai se ennenkuulumatonta olisi, että se saataisiin läpi, vaikkakin tämä aikataulu on tosi tiukka.Tällä hetkellä näyttää siltä, että republikaaneilla on tarvittava enemmistö nimityksen hyväksymiseen. Neljän republikaanin tulisi vastustaa esitystä, jotta nimitys ei saisi riittävää enemmistöä, ja toistaiseksi vain kaksi senaattoria on livennyt ruodusta.

Taistelu korkeimmasta oikeudesta kytkeytyy myös laajempaan keskusteluun senaatin käytännöistä ja säännöistä.

Demokraatit ovat uhanneet vastata kovilla toimilla, jos he saavat senaatin haltuunsa vaaleissa. Järeänä vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi senaatin sääntöjen muuttaminen niin, että minkä tahansa lakiesityksen hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja