Tutkija: Suomalaisia vakoillaan ulkomailta käsin – moni turvautuu asemyynnistä tunnettuun verkkoon

Mikä yhdistää Syyriaa, Irania, Venäjää ja Yhdysvaltoja? Näissä maissa salainen verkko kasvaa ripeimmin. Käyttäjiksi päätyvät niin vakoilua kuin mainoksia välttelevät ihmiset. Myös Suomessa Tor-verkoksi kutsuttu verkko yleistyy. 

Miten Tor toimii?

Tor-verkko mahdollistaa korkean yksityisyydensuojan.  Käyttäjän liikenne siirretään salattuna useiden vapaaehtoisten reitittäjien kautta. Näin verkkoliikenteen alkuperä eli käyttäjän olinpaikka ja henkilöllisyys piilotetaan.

Salauksen ansiosta verkkoliikennettä valvovan viranomaisen on vaikea selvittää liikenteen sisältöä. Lisäksi käyttäjän tavoittelema palvelu ei saa tietoa käyttäjän olinpaikasta.

Osa reitittimistä toimii vain Tor-verkon toisten reitittimien välissä liikenteen siirrossa kun taas toiset niistä kytkeytyvät ulospäin salaisesta verkosta. Käytännössä tämä exit nodeksi kutsuttu linkki näkyy ulospäin liikenteen lähteenä.

Globaalisti puhutaan miljoonista käyttäjistä päivittäin. Ihmiset haluavat urkinnan estävää suojaa. Tutkijoiden mukaan maksuttoman Torin käyttö valtavirtaistuu.

– Tor-verkkoon on tullut suuria määriä uusia palveluita. Toria voi käyttää siihen, että surffaa normaalissa webissä anonymisoituna tai sitten käyttää sitä niin, että menee vain niihin palveluihin, jotka näkyvät vain Tor-verkon kautta, kertoo tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen F-Securesta. 

– Käyttöhän on kasvanut huomattavasti. Todennäköisesti Snowdenin massaurkinnasta vuotamien tietojen perusteella, sanoo johtava tutkija Juha Nurmi Silverskin-yhtiöstä.

Demokratiaa ja lähdesuojaa

Salainen verkko on tapa kiertää sensuuria ja karkottaa vakoilijat kintereiltä.

– Tor-verkko pystyy edistämään demokratiaa useassa eri maassa, yksityisyydensuojan ja ihmisoikeuksien kautta. Salaisen verkon kautta pääsee sensuurin läpi ja se estää nettiselailuvalvonnan. Arkipäiväiset nettipalvelut ovat monessa maassa sensuroitu. Toria voidaan käyttää vaikka Kiinassa, jotta pääsee turvallisesti valtiollisen sensuurin läpi lukemaan vaikka Wikipediaa, kertoo Nurmi. 

Länsimaissa sipuliverkoksikin kutsuttu selain hidastaa päättäjien mahdollisia aikeita suunnitella arveluttavia lakeja.

– Tor-mekanismi estää sen, että alettaisiin tekemään sellaista lainsäädäntöä, joka johtaisi totaaliseen valvontayhteiskuntaan.  

Tutkijan mukaan kyseinen web on myös kelpo työkalu journalisteille lähdesuojan varmistamiseksi.

Myös suomalaiset varpaillaan

Muun maailman lisäksi Suomessakin urkintaan on herätty.

– Ihmiset ovat havahtuneet siihen, että kansainväliset organisaatiot vakoilevat suomalaisia myös ulkomailta käsin, koska meidän netin käyttö suuntautuu ulkomaille. Silloin me altistumme suurvaltojen massavakoilujärjestelmille ja mahdollisesti myös pahantahtoisille rikollisorganisaatioille, jotka ovat kykeneviä tekemään hyvin laajamittaista vakoilua, kertoo Nurmi.

Miksi tämä uusi verkko on lyömässä itsensä läpi? Näin tilannetta selvennetään kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effin sivuilla:

Kun keskustellaan kavereiden tai puolison kanssa, niin automaattisesti ymmärrämme nämä keskustelut yksityisiksi. Tästä ei tarvitse erikseen sopia, koska on itsestään selvää, että kavereiden asioita ei levitellä. Tämä sama itsestään selvä suoja pitäisi olla myös sähköisillä keskusteluilla.

Huume- ja asekauppoja

Salainen verkko myös kauhistuttaa, sillä siellä myydään melkein mitä tahansa – huumeista aseisiin. Tutkijat rauhoittelevat.

– Suurin osa tor-verkon käytöstä on arkipäivästä internetin selailua. Ollaan vaan tiedostettu se, että joku voi seurata, jos käyn näillä sivuilla, sanoo Silverskin-tutkija.

– Kaikki tietää että siellä on huumekauppoja ja siellä voi ostaa aseita, mutta kyllä siellä on todella paljon ihan keskustelualustoja, joissa esimerkiksi seksuaalivähemmistöt keskustelevat keskenään, ilman pelkoa siitä, että olisi helppoa identifioida keitä nämä keskustelijat on, kertoo Hyppönen.

Molemmat asiantuntijat tosin huomauttavat, että käyttömäärien kasvaessa sekä lainkuuliaisten että lakia kiertävien käyttäjien määrä kasvaa. 

Facebook näki mahdollisuutensa

Ja kun ihmiset vaihtavat alustaa, sosiaalinen media seuraa perässä. Facebook on jo Torissa. Ja tämä taas lisää käyttäjien määrää uudessa verkossa.

– Facebookilla on paljon käyttäjiä, jotka haluaisivat kytkeytyä Facebookiin Tor-verkon läpi. Liikenne ei poistu ollenkaan Facebookista, koska palvelu on pystytetty Tor-verkon sisälle, selventää Nurmi.  

– Torin Facebookiin pääsevät nekin, jotka eivät normaaliin Facebookiin pääsee eli ihmiset, jotka asuvat totalitäärisissä valtioissa tai valtioissa, joissa Facebook on blokattu. Tor-verkon blokkaaminen on vaikeaa, jatkaa tutkimusjohtaja.

Mainosvapaa alue

Salainen verkko kiinnostaa myös niitä, joita nyppii yltiöpäinen mainonta.

– Mainonta on vaikeaa Tor-verkossa. Siellä kun surffaa, niin siellä ei juurikaan mainoksia tule vastaan. Siinä mielessä Tor-verkon webbi muistuttaa normaalia webbiä silloin kun se oli nuori, Hyppönen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat