Mainos

Tutkija: Soihtukulkueen sanavalinnoissa äärioikeistolle tyypillisiä piirteitä

Itsenäisyyspäivänä marssineen 612.fi-yhdistyksen soihtukulkueen kutsussa on äärioikeistollekin tyypillistä retoriikkaa, vaikka sitä pyritään häivyttämään, arvioi ääriliikkeitä tutkinut tohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta. 

Järjestäjän nettisivuilla olevassa kutsussa 612.fi-yhdistyksen kulkuetta kuvaillaan kaikille isänmaallisille suomalaisille tarkoitetuksi tapahtumaksi. Sivustolla kirjoitetaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton eikä yhdistys edusta mitään poliittista kantaa. Kotosen mukaan epäpoliittinen asennoituminen on äärioikealla tavallista.

– On tyypillistä, että haetaan nimenomaan kansallista yhtenäisyyttä, johon poliittiset jaottelut eivät kuulu. Se on tavallaan epäpoliittiseen verhoon piilotettua isänmaallista kansallismielisyyttä. Vaikka pyrkimys itsessäänhän on silloinkin poliittinen, Tommi Kotonen sanoo.

Kulkueen taustalla äärioikeistoa  

Tommi Kotosen mukaan 612.fi-kulkueen taustalla on äärioikeistolaisia toimijoita. Hänen mukaansa esimerkiksi viime vuonna kulkueessa oli järjestyksenvalvojina Suomen Vastarintaliikkeen aktivisteja ja tänä vuonna esimerkiksi Suomen Sisu oli mukana seppeleen laskussa Hietaniemen hautausmaalla. Esimerkiksi äärioikeistolainen Sarastus-lehti mainosti itsenäisyyspäivän soihtukulkuetta nettisivuillaan.

Tämä ei kuitenkaan Kotosen mukaan tarkoita, että kaikki kulkueeseen osallistuneet edustaisivat äärioikeistolaisia toimijoita.

– Siellä on varmasti ollut hyvin sekalaista sakkia. On määrittelykysymys, milloin edustaa äärioikeistoa. Mukana on saattanut olla ihmisiä muista itsenäisyyspäivän aikana pidetyistä mielenilmauksista. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisyys on saattanut olla syy osallistumiseen, Kotonen sanoi.

612.fi ei ole rekisteröitynyt yhdistys. Kulkueen järjestäjä on vain poliisin tiedossa, eikä se voi kommentoida järjestäjätahoa. 612.fi-yhdistys järjesti kulkueen ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tänä vuonna kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 400 henkilöä.

Tutkija vastamielenosoituksesta: "Sekalainen seurakunta"

Soihtukulkuetta vastaan ryhmittynyt Vapaus pelissä -vastamielenilmaus keräsi mielenosoittajat yhteen internetissä olleen kutsun avulla. Kotosen mukaan kyseessä oli radikaali antifasistinen mielenilmaus, jossa edustettuna oli useita erilaisia antifasistisia näkökulmia.

– Sekalainen seurakunta anarkisteista lähtien, Kotonen sanoi.

STT:n tavoittamat tutkijat eivät voineet avata Vapaus pelissä -vastamielenilmauksen taustoja yksityiskohtaisesti, sillä vastaavanlaisesta äärivasemmistolaisesta toiminnasta on Suomessa verrattain vähän tutkimustietoa. Myöskään suojelupoliisi ei kommentoinut vastamielenilmauksen taustoja.

Omilla nettisivuillaan Vapaus pelissä -ryhmittymä kuvailee tapahtumaa eri ryhmistä tulleiden ihmisten ja liikkeiden mielenilmaisuksi. Sivuilla kirjoitetaan, ettei se ole yhden ryhmän tai järjestön ideologiaa edustava tapahtuma, vaan että tapahtuma on sitoutunut pelkästään äärioikeiston vastustamiseen.

Jutun kuvaa muutettu, kuvateksti lisätty 8.12. klo 8.45.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.