Tällainen on mielenosoituksessa marssinut äärioikeistolainen verkosto

Rautatieaseman kiinniotossa näkyy lippu, jonka kuvio tutkijatohtori Tommi Kotosen mukaan muistuttaa ryhmän Ruotsin-osaston logoa.

Itsenäisyyspäivänä Suomi Herää -mielenosoitukseen osallistui joukko nuoria miehiä, jotka esittelivät Eduskuntatalolla äärioikeistolaisen Active Clubin lippua. Ryhmään kuului noin 20–30 arviolta parikymppistä miestä, jotka olivat peittäneet kasvonsa vaalein tai mustin kaulurein.

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Tommi Kotonen sanoo, että Active Club on äärioikeistolainen verkosto, jolla on toimintaa useissa maissa. Esimerkiksi Eduskuntatalolla esitellyssä lipussa oli teksti France. Osa ryhmän jäsenistä puhui suomea ja osa ruotsia.

– Aatemaailmaltaan se omien sanojensa mukaan edustaa kansallisradikalismia, mutta kai sitä voi äärioikeistolaiseksi ja valkoista nationalismiksi sanoa. Se korostaa valkoisen rodun selviytymistä ja linkittyy rotuajattelun kautta vastaaviin ryhmiin, Kotonen sanoo STT:lle.

Kotosen mukaan verkosto syntyi pari vuotta sitten Yhdysvalloissa, ja Suomessa sillä on ollut toimintaa arviolta viime vuoden puolivälistä alkaen ainakin Turussa, Tampereella ja Oulussa. Suomessa toiminnassa hänen arvionsa mukaan on muutamia kymmeniä aktiivisia jäseniä.

Treenaamista ja kamppailua

Ryhmän julkilausuttuna tavoitteena on kouluttaa ja kehittää nationalistista toimintaa ja aktivismia, mikä painottuu fyysisten valmiuksien luomiseen, Kotonen sanoo. Hänen mukaansa pitkän aikavälin tavoitteena ryhmällä on käyttää näitä fyysisiä valmiuksia. Heidän näkemyksensä mukaan yhteiskunta kehittyy kohti laajempaa vastakkainasettelua ja "rotusotaa", hän sanoo.

Kotosen mukaan ryhmän näkyvin toiminnan muoto Suomessa on tähän mennessä ollut fyysinen harjoittelu ja kamppailulajien treenaaminen. Verkoston kansainvälisyys näkyy esimerkiksi siinä, että eri maiden ryhmät jakavat toistensa materiaalia sosiaalisessa mediassa, hän sanoo.

Suomi Herää -mielenosoituksen järjesti rasistinen ja fasistinen sinimusta liike (SML). Yksi tilaisuuden puhujista Petri Nordman osoitti Eduskuntatalolla tukensa Active Clubille. Nordman on ollut aiemmin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa ja viime eduskuntavaaleissa SML:n ehdokkaana.

Kotosen mukaan sinimustaa liikettä ja Active Clubia yhdistää samanlainen kansallisradikaali ideologia ja jäsenistössä on todennäköisesti päällekkäisyyttä.

Kiinniotossa näkyvillä lippu

Ennen Suomi Herää -mielenosoitusta, noin puoli neljän aikaan iltapäivällä poliisi otti Helsingin Rautatieasemalla metroon menevien liukuportaiden lähellä kiinni 14 nuorta miestä. Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan he olivat pukeutuneet samanlaisiin vaaleisiin tuubihuiveihin kuin osa Eduskuntatalolla myöhemmin olleista miehistä.

Poliisin mukaan kiinni otettujen hallusta löytyi teräase, hammassuojia ja soihdunkaltainen pyrotuote. Kiinniotot tehtiin poliisin mukaan rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Poliisin tiedon perusteella he olivat menossa mielenosoitukseen Töölön suuntaan. Helsingin poliisi ei avannut torstaina, mitä kautta poliisille oli tullut ennakkotiedot kyseisestä porukasta.

STT:n paikalla olleen toimittajan ottamalla videolla näkyy, kuinka poliisit pitelevät ilmeisesti kiinniotetuilta ottamaansa mustaa lippua. Kotosen mukaan lipussa näyttää olevan Active Clubin Ruotsin-osaston logo.

Väkivaltakäsityksessään lähellä PVL:ää

Poliisi ei kommentoi, olivatko Rautatieasemalla kiinniotetut Active Clubin jäseniä. Kotonen sanoo, että jos olivat, esimerkiksi teräaseella varustautuminen liittyi todennäköisesti mielenosoitukseen liittyviin mahdollisiin yhteenottoihin valmistautumiseen.

– Valmistauduttiin toimimaan muiden suojana tai itsepuolustukseksi, jos yhteenottoihin päädyttäisiin. Isommassa kuvassa on yleisempi ajatus valmistautumisesta laajempiinkin yhteenottoihin, joita yhteiskunnassa voi syntyä ja jos syntyy, olla niissä aktiivisemmin mukana, ei niinkään enää pelkästään itsepuolustukseksi.

Kotosen mukaan Active Clubin käsitys väkivallasta vastaa aika lailla Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) käsityksiä.

– Kun väkivaltaa PVL:ssä käytettiin, he itse halusivat kehystää sen itsepuolustukseksi ja sitten kauempana oli kuva rotusodasta tai vastaavasta yhteenotosta. Siihen visioon nähden on paljon samaa.

Lue myös:

    Uusimmat