Mainos

Kadut täyttyvät erimielisten marsseista ja mielenosoituksista – uusnatsien laillinen osallistuminen on yhden päätöksen varassa: "Katsotaan mitä se on itsenäisyyspäivänä"

1:26

Poliisille on ilmoitettu jo useammasta itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestettävästä mielenosoituksesta tai yleisötapahtumasta. Tänäkin vuonna kaduille jalkautuvat kansallismieliset sekä äärioikeistolaisiksi luonnehdittuja kulkueita vastustavat tahot.

Video: Poliisin mukaan itsenäisyyspäivän vietto sujui viime vuonna suunnitelmien mukaan. Katso yltä uutisvideo aiheesta.

Aiemmin poliisin tilannejohtajana itsenäisyyspäivinä toiminut ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että tällä hetkellä poliisi on saanut ilmoituksia joistain itsenäisyyspäivän mielenilmauksista ja yleisötapahtumista. 

– Lopullista määrää ei ole tiedossa, ja kokoontumisia on vielä hyvästi aikaa ilmoittaa. Mutta kyllä joitain on jo ilmoitettu, ja osa niistä on aiempina vuosina kerännyt paljonkin väkeä.

612-soihtumarssijat lupaavat jättää "lokerot kotiin"

Muun muassa useampana vuonna järjestetty 612.fi-yhdistyksen soihtumarssi saa jatkoa. Poliisin saaman ilmoituksen mukaan marssijat kokoontuvat tänäkin vuonna Töölöntorille ja siirtyvät sieltä Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille.

Poliittisesti sitoutumattomaksi kutsuttua soihtukulkuetta on markkinoitu verkossa ”kaikille itsensä isänmaallisiksi mieltäville suomalaisille”. Järjestäjien julkaiseman tiedotteen mukaan poliittisten merkkien ja tunnusten esillä pitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on kielletty.

– Jätetään omat lokerot kotiin ja kuljetaan jälleen kerran yhtenäisenä soihtukulkueena yhdessä Suomen lipun takana, tiedotteessa kerrotaan.

Tunnuksettomuudesta huolimatta kulkue on aiempina vuosina herättänyt tunteita.

Toissa vuonna poliisi otti kiinni viisi henkilöä, jotka häiritsivät tilaisuutta. Sitä edeltävänä vuonna poliisi ampui kulkueen kimppuun pyrkineitä vastamielenosoittajia paineilma-aseella.

Näillä näkymin kulkuetta vastustetaan myös tänä vuonna.

Helsinki ilman natseja

Kujalan mukaan yksityishenkilö on tehnyt poliisille ilmoituksen Elielinaukiolla kokoontuvasta joukosta, jonka on määrä marssia soihtukulkueen reitin lähistölle. Mielenosoituksen nimeksi on kerrottu ”Helsinki ilman natseja”.

– Mielenosoittajien on tarkoitus marssia jotain reittiä Hietalahteen Taivallahden kentälle, Hesperiankatujen väliin ja Runeberginkadun varteen. Tavoitteena on mitä ilmeisimmin osoittaa mieltä 612-kulkueelle.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjien tiedotteen mukaan 612-soihtukulkueen takana on äärioikeistolaisia tahoja, vaikka kulkueesta on annettu kuva poliittisesti sitoutumattomana.

– Näytetään yhdessä äärioikeistolle, ettei heidän aatteilleen ole sijaa Helsingissä, Suomessa tai missään muuallakaan, tiedotteessa kerrotaan.

Vastamielenosoitusta järjestämässä on muun muassa Helsingin vasemmistonuoret.

Kohti vapautta -marssi

Kujalan mukaan itsenäisyyspäivälle on ilmoitettu yksityishenkilön nimissä myös toinen yleisötapahtuma. Sitä on mainostettu verkossa nimellä ”Kohti vapautta”.

– Ilmoituksessa ei aiheesta varsinaisesti puhuta, mutta tämä vaikuttaisi kansallismieliseltä tai oikeistolaiselta kokoontumiselta, Kujala sanoo.

Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, kyseessä on suomalaisten kansallissosialistien järjestämä marssi, johon ovat kutsuttuja kaikki kansallismieliset yksityishenkilöistä järjestöihin.

Aiempina vuosina marssille on osallistunut muun muassa Soldiers of Odin -järjestön väkeä sekä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä.

Poliisi ei ota kantaa uusnatsijärjestön lakkauttamispäätökseen

Uusnatsijärjestöön liittyvällä Kansallinen vastarinta -sivustolla ”kaikkia kansallismielisiä” kannustetaan osallistumaan marssiin tänäkin vuonna. Samainen kehotus koskee myös 612.fi-yhdistyksen järjestämää soihtukulkuetta.

Aiemmin syksyllä Turun hovioikeus määräsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautettavaksi. Hovioikeus perusteli päätöstä muun muassa sillä, että vastarintaliike hyväksyy yhdistyksen ja sen arvojen puolesta tehdyn väkivallan.

Hovioikeuden ratkaisu ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen. Järjestön asianajajan mukaan järjestön edustajat aikovat hakea päätöksestä valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta. Aikaa on ensi tiistaihin asti.  

Ylikomisario Kujala ei ota kantaa siihen, miten poliisi suhtautuu järjestön näkymiseen mielenosoituksissa tänä vuonna.  

– Tässä vaiheessa hovioikeuden päätöksen lainvoima on vaiheessa. Katsotaan mitä se on itsenäisyyspäivänä.

Performanssi presidentinlinnan edustalla

Linnan juhliin kohdistuvia mielenilmauksia ei poliisin tiedossa tällä hetkellä ole kuin yksi.

Kujalan mukaan poliisille on tehty ilmoitus ”jonkinlaisesta performanssista”, jonka tarkoituksena on ottaa kantaa juhlintaan presidentinlinnassa.

– Ilmoituksen mukaan se järjestetään Mantan patsaalla joskus iltapäivästä. Kyse on tuskin mistään kovin suuresta tapahtumasta.

Kujalan mukaan Linnan juhliin kohdistuvat mielenilmaukset ovat viime vuosina olleet vähentymään päin.

– Nyt muutaman viime vuoden aikana tilanne on muuttunut niin, että Linnan juhliin kohdistuneet mielenilmaukset tai juhlien vastustaminen on jäänyt lähes kokonaan taka-alalle. Nyt poliittiset ääripäät vastustavat toisiaan.

Hankaluuksiin varaudutaan

Kujala kuitenkin toteaa, että parina viime vuonna mielenilmaukset ovat sujuneet suuremmitta ongelmitta.

– Suurin osa liikkeellä olevasta väestä on ihan maltillista ja tavallista. Seassa on silti henkilöitä, jotka saattavat aiheuttaa hankaluuksia.

Hän kiittelee myös tapahtumien järjestäjiä, jotka ovat hänen mukaansa olleet hyvässä yhteistyössä poliisin kanssa.

– Tänäkin vuonna toivomme ja odotamme, että väki käyttäytyy asianmukaisesti ja osoittaa mieltään kuten kuuluu – ja kuten heidän perusoikeutensa on.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja