Mainos

Tutkija: Sinkkuus leviää kaikissa länsimaissa

Sosiologi Heli Vaaranen selittää yksineläjien suurta määrää yleisenä länsimaisena ilmiönä.

- Sinkkuus leviää kaikissa länsimaissa. Puhutaan jopa sinkkuuden vuosisadasta, väestöliiton tutkijana toimiva Vaaranen toteaa.

Ilmiö johtuu pitkälti riippumattomuuden lisääntymisestä - niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin.

- Naisille ja miehille on nykyään mahdollista elättää itsensä ilman kumppania. Yksin eläminen yleistyy, koska se on taloudellisesti mahdollista ja sosiaalisesti hyväksyttävää. Lisäksi seksuaalisia kumppaneita on mahdollista löytää ilman että ollaan kiinteässä suhteessa toiseen ihmiseen, Vaaranen selittää.

Eurostatin julkaisemien tilastojen mukaan Suomessa on EU-maista suhteellisesti eniten lapsettomien sinkkunaisten kotitalouksia.

Vaarasen mukaan kärkipaikka selittyy yllä mainituilla syillä. Suomalaisten naisten korkea koulutustaso on myös tärkeä tekijä ilmiössä.

- Nuoret suomalaiset naiset priorisoivat hyvin pitkälle koulutusta sen sijaan että keskittyisivät vaikka kumppanin etsimiseen, Vaaranen arvioi.

Myös paljon puhutulla suomalaisella kansanluonteella saattaa olla vaikutusta asiaan.

- Voi olla, että siellä olisi taustalla sosiaaliseen käyttäytymiseen viittaavia perusteita. Eli toisen lähentyminen on meidän ujossa ja ehkä pidättyvässäkin kulttuurissa vaikeaa, Vaaranen puntaroi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.