Tutkija pidätetyistä irakilaismiehistä: Tuskin kyse terroristien soluttamisesta

Rikostoimittaja Lehtinen: Erittäinen poikkeuksellinen rikosepäily 2:31

On hyvin epätodennäköistä, että terrorismisyytteillä pidätetyt irakilaismiehet olisivat yrittäneet soluttautua Suomeen, arvioi vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Terrorismin tutkintaan erikoistuneen Sinkkosen mukaan tällainen ei kuulu äärijärjestö Isisin toimintatapoihin.

Hänen mukaansa ei olisi järjestön kannalta järkevää lähettää Suomeen terroristeja, joilla ei ole kielitaitoa eikä kontakteja paikallisiin toimijoihin.

– Isis ei varsinaisesti pyri soluttamaan jäseniään pieniin valtioihin. Heidän päätavoitteensa on pitää kiinni valtiorakenteestaan Syyriassa ja Irakissa, Sinkkonen kommentoi STT:lle.

Länsimaissa tehdyt terroriteot ovat useimmiten olleet Isisin inspiroiman ääriaineksen tekemiä.

Pidätettyjen motiiveja tulla Suomeen on vaikea arvioida. Sinkkonen kuitenkin muistuttaa, että ihmisiä on lähtenyt pois järjestön riveistä petyttyään arkeen sen riveissä.

–He ovat huomanneet, ettei Isisin propaganda pidäkään paikkaansa ja että sen jäsenet eivät itsekään noudata oppejaan. Toisaalta kaikilla Isisin riveissä taistelleilla ei ole koskaan ollutkaan vahvaa ideologista taustaa.

Sinkkosen mukaan suurin osa järjestön jättäneistä on luopunut terroritoiminnasta. Pieni osa järjestön jättäneistä on kuitenkin osallistunut uusien jäsenten rekrytointiin.  

Lue myös:

    Uusimmat