Mainos

Terrorismin tutkija: Supon uhka-arviot harvinaisen suorasanaisia

Terrorismin tutkija pitää jopa yllättävänä tapaa, jolla Suojelupoliisi tiedotti terrorismiin ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun liittyvistä uhka-arvioista.

– Supon lausunnot olivat harvinaisen suorasanaisia. Tässä haluttiin tuoda faktat pöytään, mitä Supo tutkii ja tietää, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen sanoo.

Sinänsä Supon uudet uhka-arviot eivät Sinkkosta yllätä. Hänen mielestään ne eivät edes sisällä uutista.

– Uhka-arvioissa puhutaan samassa yhteydessä erilaisista ilmiöistä. Pointtina tässä kuitenkin ovat vierastaistelijoiksi lähteneet ja palanneet, joiden takia Suomi tunnetaan Lähi-idässä entistä paremmin.

– Samalla Supon pitäisi kuitenkin selvittää, mitä siellä (konfliktialueilla) on tehty ja mitkä ovat olleet syyt palata. Kuinka iso uhka palanneet todella ovat Suomessa, Sinkkonen kysyy.

Sinkkosen mukaan on ollut tiedossa, että Suomesta on lähtenyt konfliktialueille Irakiin ja Syyriaan noin 70 taistelijaa. Supo tiedotti tänään, että heistä 15 on kuollut ja 20 on nyt palannut Suomeen.

Sinkkosen mukaan Supon uhka-arvio heidän osaltaan liittyneekin mahdolliseen terrorismin tukemiseen eli uusien henkilöiden värväämiseen taistelijoiksi tai terrorismin rahoitukseen.

Supo tiedotti myös, että Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on väkivaltaisiin ryhmiin kytkeytyviä henkilöitä.

– Heillä saattaa olla kytköksiä ääriliikkeisiin, sotilastaustaa tai sotimistaustaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tänne olisi tultu terroristisessa tarkoituksessa, Sinkkonen sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.